ONA JE ZAMISLILA CRNU GORU: Ko je OMILJENA PROFESORICA koja nema novca ni za OBROK svakoga dana (FOTO) - Volim Podgoricu

ONA JE ZAMISLILA CRNU GORU: Ko je OMILJENA PROFESORICA koja nema novca ni za OBROK svakoga dana (FOTO)

– Te noći sam koračala ka svom stanu u Baru, sa autobuske stanice, vraćala sam se sa časova u Podgoričkoj gimnaziji. Imala sam svega pet eura u džepu i bila sam u velikoj dilemi: Da li da vratim pet eura prijateljici od koje često pozajmljujem novac, ili da kupim nešto da pojedem. Već drugi dan nisam jela…

Ovako počinje priča Jasminke Milošević, omiljene profesorice đaka čuvene Podgoričke gimnazije, priča koja je duboko zamislila svakog čestitog građanina Crne Gore. Jasminka je, te noći, ipak svratila u prodavnicu i kupila sebi prvi obrok u dva dana, a kada je stigla kući, nije izdržala pritisak.

– Otvorila sam svoj FB profil i napisala status zbog kojeg mi telefon neprestano zvoni. Nisam razmišljala. Nisam imala nikakvu namjeru. Nikakav cilj. To je, jednostavno, izišlo iz mene – priča nam Jasminka u svom podstanarskom stanu u barskom Makedonskom naselju.

Otišli smo kod nje sa njenom bivšom učenicom, koja je, kada je pročitala status, zamolila da dođe i pokuša da pomogne. I ne samo ona. Kod profesorice su, prije nas, već bili njeni bivši učenici, mnogi su slali poruke, zvali su je bivši đaci sa svih kontinenata, molili da pomognu.

-Ne želim, nije mi to bio cilj. Ja ne treba da molim za milostinju. Treba da živim od svoga rada, koji država treba da poštuje, i da postupa u interesu te djece. Profesori, nastavnici, učitelji, ukoliko rade svoj posao sa ljubavlju i odgovornošću, kreiraju budućnost države – kaže ova krhka žena.

“Večeras ću imati prvi obrok posle 2 dana. Iako gladujem, jer mi je plata 47 eura, ja redovno obavljam svoje dužnosti, čak i one na facebooku. Ne govorim ovo da bi me neko sažaljevao, takve šaljem đe im je mesto. Samo iznosim stanje stvari. Jedem svakog drugog ili trećeg dana.”

Njen status na Facebooku je svega nekoliko sati podijelio više od 500 ljudi, a komentari ispod njega su pokazali koliko je profesorica Jasminka Milošević, iako nema novca ni za jedan obrok u toku dana, bogata žena.

-Da, bogata sam, svjesna sam toga, ljubav i poštovanje te djece zaista nemaju cijenu. Srećna sam zbog toga, jer je to moja plata za ljubav i znanje koje ulažem u svoj posao – kaže Jasminka. Jedan komentar je posebno dirnuo i zbog njega, kaže, zaplakala.

-Jedan mladić je napisao da me razumije, i da bi rado pomogao, ali da ne može jer i on – gladuje.

A kako se, zapravo, našla u ovoj bezizlaznoj situaciji?

Jasminki je trenutno, zbog rješenja sudskih izvršitelja, blokirana plata koja inače iznosi oko 520 eura. Ona je, dok smo živjeli u zajedničkoj državi, došla sa svojim sinom u Bar, okačila diplomu o zid, i radila svaki pošten posao koji joj je obezbjeđivao platu od koje je mogla da plaća stan i izdržava sebe i dijete. Prala je sudove, bila sobarica, radila po raznim firmama… dok nije dobila posao u prosvjeti, prije 20 godina. Već 17 godina predaje đacima u Podgoričkoj gimnaziji.

-Nije bilo lako. Sama sam podizala sina, preživjela porodične tragedije, smrt roditelja, smrt mlađe sestre, koju nisam vidjela na bolesničkoj postelji, jer nisam imala novca za autobus do Srbije. Moj sin je često išao u školu gladan. Jednom smo, deset dana, on i ja živjeli na beskvasnom hljebu sa solju, koji sam sam pravila. Ne žalim se, samo iznosim činjenice. Znam da su mnogi, naročito mnoge samohrane majke bile, i da jesu u sličnoj situaciji, kaže.

Da bi premostila periode porodičnih tragedija, sinovljevog studiranja, morala je podizati kredite. Međutim, kap koja je prelila čašu i zbog koje danas ne prima ni za ono najosnovnije, nisu njeni lični krediti. Njen račun je blokiran zbog troškova Međunarodne filozofske olimpijade koju je, prije par godina, organizovala u Baru.

Jasminka je, kao generalni sekretar Udruženja profesora filosofije Crne Gore, prihvatila organizaciju ovog prestižnog međunarodnog događaja, ali je izostala podrška resornog ministarstva i Vlade.

-Sve je već bilo dogovoreno, dobili smo oko hiljadu eura od Vlade tada, Ministartvo nauke nam je uplatilo koliko su mogli, od mog resornog ministarstva 300 eura. Mislila sam da će, kada se olimpijada završi i kada vide koliko je to značajno za Crnu Goru, za đake, pokriti i ostale troškove. Veliki broj firmi se odrekao honorara, sponzorisali su događaj, ali neki nisu htjeli. Jedan od njih je i gradski restoran u Baru, koji je mene lično tužio za dug za hranu, u oznosu od preko sedam hiljada eura, i tiglo je izvršno rješenje, priča Jasminka  i objašnjava kako je došlo do toga da se trošak ovog događaja  adresira na nju lično.

-Organizacija ovakvog događaja je zahtjevna, a ja sam se trudila da maksimalno smanjim troškove. Tako mi je direktor kompanije “Voli” obećao donirati namirnice, a ja sam organzovala da obroke spremaju moji bivši đaci iz stručne škole. Međutim, kada je došlo do realizacije, sekretarica mi je saopštila da je direktor otišao na odmor i da nije ostavio nikakva uputstva u vezi toga. Bila sam primorana da se snađem, molila sam vlasnika restorana u Baru da nam iziđe u susret, i u toj gužvi i brzini, lično potpisala ugovor koji mi je dao. Nisam razmišljala, jedino mi je bilo važno da se ne obrukamo pred ljudima iz 50 zemalja, sa svih kontinenata. I tako, kada je sve završeno, meni je stigao račun, pa tužba, i sada izvršno rješenje, na oko devet hiljada eura sa kamatama – kaže Jasminka.

Kako dalje? 

Obratiće se – kaže – Vladi, i moliti da pokriju troškove Olimpjade koja je Crnu Goru uvrstila na svjetsku filosofsku mapu. Nada se da će Vlada to učiniti jer se, dodaje, radi, o nevelikom iznosu koji je za nju, međutim, ogroman.

Ona će i dalje, kako kaže, ići na časove, snalaziti se, i davati sve od sebe da djecu kojoj predaje uči kako se znanjem i hrabrošću voli svoja zemlja i kako se postaje – čovjek.

 

 

 

 

1 komentar

  1. Da, da, država i Milo Đukanović su joj krivi što se zaduživala, a nisu što su joj obezbijedili posao profesorice i pristojnu platu. Nije jedina koja je u kreditima, nije ni prva ni poslednja koja plaća svoju nesmotrenost. Baš treba da nas zabrine što ima posao, a ne treba da nas brinu brojni mladi ljudi koji ne rade. Neka joj sin malo zasuče rukave, ona bi mogla i dodatno da radi, ko što radim i ja i brojni profesori, a ne da kukumače po fejsbuku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com