ISTEKAO ROK: Marković i Mitrić osporavaju kandidaturu Vukčević - Volim Podgoricu

ISTEKAO ROK: Marković i Mitrić osporavaju kandidaturu Vukčević

Kandidati za vrhovnog državnog tužioca Danijela Marković i profesor Blagota Mitrić tvrde da se specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević prijavila na konkurs za vrhovnog državnog tužioca po isteku zakonskog roka od 15 dana, koji je bio u subotu 2. novembra, te da njena prijava mora biti odbijena, pišu Dnevne novine.

Ujedno Mitrić se pismom obratio javnosti da povlači kandidaturu jer ne može dostaviti potvrdu o položenom pravosudnom ispitu jer je ispit položen još 1973. godine pred tadašnjim nadležnim organima koji sad ne postoje.

Tužilački savjet nije se zvanično oglašavao povodom završetka konkursa, kao i kandidatima koji su se prijavili za mjesto vrhovnog državnog tužioca.

Nezvanično je saopšteno da se troje kandidata prijavilo na konkurs, te da će administracija Tužilačkog savjeta preglediti priložena dokumenta i utvrditi li su prijave svih kandidata blagovremene i potpune.

Marković ističe da je rok za prijavljivanje bio od 19. oktobra 2019 do 2. novembra 2019.

“Tužilački savjet nije mogao imati zakonsku mogućnost da produžava rok za podnošenje prijava, tako da je prijava koja je podnijeta u ponedjeljak neblagovremena, a svako drugo tumačenje zakonskih rokova je kršenje zakona”, smatra Marković.

Sličan stav ima i Mitrić koji ističe da je Vukčević podnijela prijavu tek 4.novembra iako je rok za prijavljivanje bio 2. novembar.

On ističe i da povlači svoju prijavu za VDT jer nije u mogućnosti da pribavi potvrdu o položenom pravosudnom ispitu.

“Iz prostog razloga što je taj ispit položen 1973. godine pred sada nepostojećim organom u sada nepostojećoj državi, što predstavlja u pravu nemoguću pravnu situaciju. Isto kao i što pribavljanje uvjerenja da se odlikujem profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima takođe predstavlja nemoguću pravnu situaciju, jer ne postoji organ koji izdaje takvo uvjerenje, pa sam odlučio da ne pribavljam uzaludno druga propisana uvjerenja (o državljanstvu, o zdravstvenoj sposobnosti, o završenom Pravnom fakultetu, te da, shodno iznijetom, povlačim prijavu podnijetu na javni poziv za VDT-a”, kaže Mitrić.

Vukčević, inače, slovi na kandidata koji ima najviše šansi da na intervjuu pred Tužilačkim savjetom bude izabrana kao kandidat za VDT-a, koji će biti ponuđen Skupštini.

Vukčević je tužilac od 1995. godine, 12 godina bila je zamjenica osnovnog državnog tužioca.

Nakon tog perioda, postala je zamjenik specijalnog tužioca u Odjeljenju za organizovani kriminal pri Vrhovnom tužilaštvu.

Od 2015. kada je formirano Specijalno tužilaštvo imenovana je za specijalnog tužioca, gdje je za ove četiri godine dužila najozbiljnije i najobimnije predmete.

Na prethodni javni poziv, raspisan 7. avgusta, nije stigla nijedna prijava. Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću petogodišnji mandat istakao je početkom oktobra, a na sjednici Tužilačkog savjeta 8. oktobra izabran za vršioca dužnosti VDT-a.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com