Italijanski mediji o podmorskom kablu: Pružamo ruku Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Italijanski mediji o podmorskom kablu: Pružamo ruku Crnoj Gori

Jedna od glavnih vijesti u svim italijanskim medijima danas je podmorski kabl između Crne Gore i Italije koji će biti svečano pušten u rad u petak 15. novembra.

Iz kompanije Terna je saopšteno da će na događaju govoriti italijanski predsjednik Serđo Matarela u Italiji i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Crnoj Gori.

Italijanski  “il Centro”, u svom tekstu o podmorskom kablu, navodi da se Italija ovim projektom pruža ruku Crnoj Gori. Materela će biti u mjestu gdje se nalazi trafostanica kompanije Terna, u Čepagatiju, a Đukanović u Lastvi Grbaljskoj u Kotoru, navode oni.

Italijanski mediji navode znčaj ovog projekta, posebno ističući kako će predsjednici dvije zemlje “pritisnuti dugme” čime će  biti iznačeno svečano aktiviranje podmorskog enertetskog kabla.

Pripreme za ova veliki događaj su u toku, a posebno se itiče važnost činjenice da će Čepagati koji se nalazi u okrugu Peskara, regija Abruco, toga dana biti centar Italije, te da će svečanosti, osim italijanskog predsjednika prisustvovati brojni zvaničnici.

Italijanski mediji pišu i o vrijednosti ovog projekta.

Navode kako je njegova dužina 445 kilometara i ukupne vrednosti 1,2 milijarde eura.

Projekat je strateški važan za ovaj region iz razloga što je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

“Infrastruktura predstavlja prvi “energetski most” između Evropske Unije i Balkana i promoviše integraciju energetskih tržišta, garantujući visoke standarde sigurnosti, ekasnosti i održivosti crnogorskog, italijanskog i evropskog elektroenergetskog sistema”, ističu u italijanskoj kompaniji Terna.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com