Kod ministrove supruge na protezu se čeka 15 mjeseci, za keš može odmah - Volim Podgoricu

Kod ministrove supruge na protezu se čeka 15 mjeseci, za keš može odmah

Roditelji iz Podgorice tvrde da djeca na pregled za uzimanje otisaka za protezu u stomatološkoj ordinaciji supruge ministra zdravlja – Maide Hrapović moraju da čekaju 15 mjeseci.

Više roditelja “Vijestima” je kazalo da se sa uputom, preko Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), čeka više od godinu, dok se pregled zakazuje veoma brzo kada uslugu plaćaju iz svog džepa.
U FZO tvrde da je duže vrijeme čekanja na ortodonske aparate nastupilo ljetos, ali da već ovog mjeseca očekuju rješavanje problema.

“Duže vrijeme čekanja od uobičajenog na ortodonske aparate nastupilo je od kraja jula, odnosno vezano je za početak radova na renoviranju i adaptaciji stomatološke poliklinike. Naši osiguranici iz Podgorice pravo na ortodontske aparate ostvaruju u dvije stomatološke ambulante i poliklinici. Na poliklinici ortodontske usluge pruža osam ortodonata, gdje se radi značajan broj ortodontskih proteza. Dobra vijest je da stomatoška poliklinika počinje sa radom krajem ovog mjeseca i samim tim će se vrijeme čekanja smanjiti”, odgovorili su “Vijestima” iz FZO.

Ortodonske usluge se o trošku Fonda, odnosno države, pružaju pacijentima u ambulanti “DENT-ES”, čija je vlasnica Maida Hrapović, supruga ministra Kenana Hrapovića, i “Dr Ražnatović”.

Hrapovićeva “Vijestima” nije odgovorila kako komentariše to što se sa uputom čeka preko godinu na pregled, dok se mnogo brže zakazuje kada pacijenti ne dolaze preko FZO…

Jedan od roditelja “Vijestima” je kazao da im je u ordinaciji “DENT-ES” rečeno da dijete na pregled za uzimanje otisaka za protezu može doći tek za 15 mjeseci.

“Pošto je to predugo, a za 15 mjeseci će već biti kasno jer je poznato kolike promjene mogu nastati na dječjim zubima za toliki period, pitali smo šta je alternativa. Rekli su nam da možemo kod njih privatno uraditi protezu, koja košta 180 eura i tu nema čekanja jer se sve brzo završava”, kazala je sagovornica.

Ona je istakla da se, osim proteze, u tom slučaju plaćaju i kontrolni pregledi u prvoj godini za svaki mjesec:

“Roditelji su na velikoj muci da li da plate protezu i kontrole oko 400 eura ili da čekaju godinu i više na protezu koju bi platio Fond i da im tada stomatolog kaže da je kasno i da je jedini spas fiksna proteza koja će ih koštati skoro duplo više ako žele kvalitet, a koju Fond ne pokriva. To je nedopustivo”.

Sagovornica je kazala da su stotine mališana koji imaju velike probleme sa nepravilnim rastom zuba upućene na dvije privatne ordinacije u Podgorici, dok se renovira stomatološka poliklinika.
Sličan problem početkom ove godine imali su i pacijenti koji su zakazivali preglede u privatnim oftalmološkim ordinacijama o trošku FZO, sa uputom izabranog doktora.

Pojedine očne ordinacije u Podgorici pacijentima su zakazivali preglede sa uputom izabranog doktora za mjesec i po do dva, dok su istu uslugu mogli dobiti za najviše desetak dana, ako se pregled plati, bez uputa.

Iz FZO je tada saopšteno da osiguranici imaju pravo da biraju ordinaciju u kojoj će da budu pregledani. Ugovorima su i definisani rokovi do kojih treba pružiti uslugu o trošku FZO, od dana javljanja pacijenta negdje su sedam dana, a u pojedinim 15 ili 30.

“Do sada nismo imali pritužbe osiguranika na dužinu čekanja, ali smo na osnovu obima pruženih usluga u pojedinim ordinacijama zaključili da neke od njih ne mogu u toku radnog vremena ispoštovati rokove. Posebno jer se osiguranici opredjeljuju za pregled kod njih…”

Očne preglede građani o trošku FZO mogu da obave u pet privatih ordinacija u Podgorici i po jednoj u Beranama i Baru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com