Koncert sevdaha Senade Beglerović Leković - Volim Podgoricu

Koncert sevdaha Senade Beglerović Leković

Poznata bosanska umjetnica Senada Beglerović Leković prirediće koncert sevdaha pod nazivom “Melem pjesma od meraka” u utorak, 12.novembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Na repertoaru su pjesme iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sandžaka, a umjetnica će izvoditi i kompozicije sa svog albuma.

Gosti koncerta su: Muhamed Zlatan Hrenovica, Šukrija Planjanin, Bajro Planjanin i klapa “Harmonija”. Veče će voditi novinarka Dušica Vugdelić.

Senada Beglerović Leković počela je izvoditi sevdalinke sa 15 godina, da bi već nakon par godina krenula nastupati na koncertima širom Evrope i svijeta. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja na festivalima u Poljskoj, Italij, Grčkoj… Među ostalim ističemo i specijalnu nagradu za sveukupan dojam na sceni, nagradu novinara Jugoslavije na Festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju, a u periodu od 1965. do 1975. više puta odlikovana je i od Saveza kulturno – umjetničkih društava BiH. Takođe, odlikovana je i najvećim državnim priznanjem predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, kao najmlađi amater pjevač, za afirmaciju sevdalinke i bosanske kulturne baštine u zemlji i svijetu. Za Radio Sarajevo snimila je oko stotinu arhivskih snimaka, gotovo sve u pratnji Velikog narodnog orkestra pod rukovodstvom Ismeta Alajbegovića Šerbe, Jovice Petkovića, Spase Beraka, Mikija Petrovića i dr. Bila je članica Udruženja estradnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1966. do 1992. godine, da bi pristupila Udruženju kada je ponovo formirano 2017. godine.

Ulaz je besplatan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com