PO UZORU NA ŠVAJCARSKU: Direktor mojkovačkog preduzeća zaposlenima plate dijeli UNAPRIJED - Volim Podgoricu

PO UZORU NA ŠVAJCARSKU: Direktor mojkovačkog preduzeća zaposlenima plate dijeli UNAPRIJED

Dok sam bio dječak, tata je radio sa 100 radnika u komunalnom preduzeću u Mojkovcu, koje je bilo u preozbiljnim problemima. Dugovali su im i po 24 plate. Bilo je to veoma bolno za sve familije. I za našu. Trajalo je decenijama. Kao dijete, sa ukućanima, mjesecima sam čekao kada će otac donijeti platu. Poželio sam da budem direktor komunalnog preduzeća. Da obradujem djecu tih radnika i da njihovim očevima dajem platu prije vremena.

Ovako u svojoj kancelariji u DOO Komunalne usluge “Gradac-Mojkovac”, za novosti.rs priča direktor ove firme Predrag Smolović (36), koji je, kako kaže, sticajem okolnosti, tu počeo da radi na poziv Ranka Mišnića, tadašnjeg direktora, a sadašnjeg predsjednika Opštine Mojkovac.

Plate, doduše ne primamo prvog u mjesecu, već pet dana ranije. Bio sam u Švajcarskoj, to mi se nekako svidjelo, i eto, tako i mi počesmo. Ostvario sam jedan svoj san. Radnici se raduju što su članovi ovog kolektiva. Privilegija je raditi ovdje. Imaju sve što im treba – priča Smolović.

Kada je počeo da radi u preduzeću, kaže, zatekao je kamion za odnošenje smeća i stari “fap” za čišćenje snijega. Na računu debeli minus. Zajedno sa direktorom i radnicima ulazio je u kanale i šahtove.

Vozili smo snjegočistač noću, vukli kolica sa smećem po gradu. Zatekli smo najgore radnike, koji su danas najbolji. Danas imamo sve. Kupili smo nedavo inspekcijske kamere za kanalizaciju. Da više na “gatamo” gdje je i šta u cijevima. Imamo sedam čistača za snijeg – priča Smolović. – Sada je privilegija ovdje raditi. Imamo naplatu od preduzeća oko 98 odsto, a od građana više od 80 odsto. Nabavili smo presu za papir, mašinu za recikliranje plastike, uskoro dobijamo reciklažno dvorište. Zaista sam zadovoljan, radnici kada završe sa poslom sami traže da završe nešto drugo.

“OTKOS ZA PONOS”

Smolović je sa svojim radnicima osmislio manifestaciju “Otkos za ponos”, gdje se već dvije godine, na nekadašnjem jalovištu, koje je sanirano, skupi više od 200 kosača iz regiona i za dan “smlate” 20 hektara pod travom.

-Prošle godine smo poklanjali balirano sijeno, ove godine prodajemo. Ukosili smo više od 20 tona, a sada imamo na lageru više od 1.000 bala. Možda ove zime stočarima zafali sijena, kaže Smolović, direktor preduzeća “Gradac”, koje je grad sredilo do te mjere da je sa Beranama jedan od dva najčistija grada na sjeveru.

PREPOROD

Radim dugo u preduzeću “Gradac”. Dolaskom Mišnića, doživjeli smo preporod, a Smolović je to nastavio i unio još neke novine. Radimo sa užitkom, jer, kada vidimo njega da je sa nama i da ispoštuje svaki naš radni i prekovremeni sat, ko ne bi radio – kaže jedan od starijih radnika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com