PODGORICA: Ili dogovor sa ostatkom opozicije ili ništa od prelazne vlade - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ili dogovor sa ostatkom opozicije ili ništa od prelazne vlade

Čelnici Demokratskog fronta (DF) bi sa ostatkom opozicije trebalo da dogovore zajedničku strategiju, ukoliko žele protestima da natjeraju vladajuću koaliciju na pregovore o formiranju tehničke vlade. Bez dogovora opozicionih lidera o zajedničkom izlasku na ulice, protesti Fronta mogli bi se pretvoriti u partijske skupove sa malim šansama za promjenu vlasti. Član predsjedništva DF-a Andrija Mandić je za kraj godine najavio proteste koji bi za cilj imali “rušenje režima i obezbjeđivanje uslova za fer izbore”.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović upozorava da dosadašnja iskustva sa organizovanjem protesta u Crnoj Gori nisu pozitivna.

“Razloge treba tražiti u loše artikulisanim zahtjevima i porukama, nemogućnosti motivisanja građana na duže staze, slabom vođstvu, te preplitanjem građanskih i političkih obilježja. Zbog toga je zaista teško od najavljenih novih protesta očekivati drugačije obrasce i rezultate”, tvrdi Marović, i ističe da postoje brojni razlozi za izlazak na ulice.

“Brojni skandali, izuzetno loše stanje vladavine prava, korupcija na svim nivoima, te nesigurna perspektiva članstva u EU trebalo bi da su dovoljni motivi za građanski bunt većih razmjera. Međutim, za bilo kakav nagovještaj promjena trebalo bi da organizatori uzmu u obzir sve razloge dosadašnjih neuspjeha”.

Nakon najave protesta čelnici DF-a počeli su konsultacije sa predsjednicima opštinskih odbora, pojedincima i političkim organizacijama, ističući da još nije odlučeno da li će protesti biti svakodnevni ili jednom nedjeljno. Čelnici DF-a su pozvali ostatak opozicije da im se pridruži, dok je član predsjedništva DF-a Milan Knežević poručio kolegama da napuste Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i formiranje tehničke vlade traži sa ulice. Dok su iz Demokratske Crne Gore kazali da mogu razgovarati kad DF trajno napusti parlament do stvaranja uslova za fer i slobodne izbore, dok je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao da je otvoren za razgovor o zajedničkom protestima, ali da neće podržati one koje vodi samo DF. Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da spreman da razgovara o protestima, ali da će stranački organi donijeti konačnu odluku. Poslanik DF-a Jovan Vučurović tvrdi da postoji raspoloženje za izlazak na ulice jer “građani odavno nijesu bili u težoj poziciji”.

“Crna Gora klizi u beznađe i totalni haos. Mislim da su to dovoljni razlozi za proteste i da neće izostati potrebna energija da se oni uspješno završe. Protesti su jedini način da se zaustavi sunovrat i ovaj režim isprati u prošlost. Da se izborimo za tehničku vladu, izvršimo promjene u pravosuđu, krenemo u obračun sa kriminalom i korupcijom. Dakle, ko je protiv protesta, taj svjesno ili nesvjesno podržava propast Crne Gore, odnosno očuvanje DPS-a i njegovih satelita”, smatra Vučurović.

Opozicija je posljednji put zajednički izašla na ulice početkom godine, kada su se pridružili protestima koje organizovao građanski pokret “Odupri se”. Iako su potpisima svih 39 poslanika podržali Sporazum o budućnosti, dio opozicionih partija je zbog nesporazuma sa rukovodstvom pokreta “Odupri se” oko zajedničkih akcija prestao da podržava proteste. Jedan od čelnika pokreta Džemal Perović je nakon toga optužio opoziciju intenzivira unutrašnje sukobe umjesto da se sprema da preuzme vlast, a na posljednjim protestioma organizovanim krajem septembra pred zgradom državnog tužilaštva okupilo se nekoliko stotina građana. Iz pokreta “Odupri se” kazali su “Vijestima” da će podržati sve aktivnosti koje su u funkciji stvaranja pritiska na režim za ostvarenje zahtjeva koji su definisani Sporazumom o budućnosti.

“Smatramo da plodonosna akcija može biti jedino organizovana zajedno od strane svih opozicionih činioca, te s tim u vezi nećemo učestvovati u parcijalnim partijskim protestnim aktivnostima. Preduslov zajedništvu je ponovno uspostavljanje narušenog međusobnog povjerenja, a pokret “Odupri se” je spreman dati puni doprinos tom procesu. Pozdravljamo poziv DF-a na zajednički dogovor i mislimo da međusobno uslovljavanje nikome ne koristi, te da ta igra može trajati u nedogled”, kazali su iz pokreta “Odupri se”.

Vučurović upozorava da pokret “Odupri se” ne može diktirati pregovore jer su čelnici pokreta sami ugasili proteste koje su vodili. Podsjećajući na proteste ispred Skupštine iz oktobra 2015. godine, koji su prekinuti intervencijom policije, Vučurović je istakao da je DF pokazao da umije sa ulice da vodi građane.

“Moramo konstatovati da pokret “Odupri se”, i pored volje naroda i energije koju su njihovi protesti u jednom trenutku imali, nije pokazao kapacitet i odlučnost da dođe do kraja i ostvari ono što je zacrtano u njihovim zahtjevima. Podsjećam i da su sami ugasili svoje proteste, a da je proteste Fronta režim ugušio u krvi, pendrecima, suzavcima i bojnim otrovima. Protesti koje ugasi organizator se ne mogu više oživjeti, a oni koji su ugušeni nasiljem režima uvijek mogu”, tvrdi Vučurović.

Vučurović: I dalje smo otvoreni za razgovore

Vučurović upozorava da jedan dio opozicije koristi pozive na proteste kako bi napao Demokratski front. On je pojasnio da je ponuda za opozicione pregovore i dalje otvorena.
“Neke opozicione stranke su na naš poziv na proteste, umjesto korektne razmjene mišljenja, iskoristile da ponovo napadnu DF. Od nekih je to i očekivano. Demokrate u ovom trenutku snažno sarađuju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i za sve krive Front. Pozivamo ih da se smire, da napušte Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, okrenu se opoziciji i zajedno sa nama krenu u proteste. Takođe pozivamo i pokret URA, kao i sve druge opozicione subjekte. Naša ponuda je otvorena, to treba da budu protesti koje će organizovati čitava opozicija, i cijenimo da su neke kolege malo izletjele u svojim stavovima i da će vrlo brzo shvatiti da saradnja sa DPS-om samo donosi zlo Crnoj Gori, a njima prezir građana”, tvrdi Vučurović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com