UDAR NA NOVČANIK GRAĐANA: Amerikancima plaćamo 36 MILIONA za 67 vozila! - Volim Podgoricu

UDAR NA NOVČANIK GRAĐANA: Amerikancima plaćamo 36 MILIONA za 67 vozila!

Vojska Crne Gore u naredne tri godine nabaviće 67 lako oklopnih patrolnih vozila sa pratećim naoružanjem za dvije pješadijske čete vrijedne više od 36 miliona američkih dolara. Prvi kontingent vozila stići će 2020. godine čime će Crna Gora biti prva u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za svoju Vojsku.

Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore krajem oktobra sklopile su ugovor na 36.165.105 američkih dolara za nabavku 67 vozila, tip Joint Light Tactical Vehicle JLTV, čime će dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore biti u potpunosti opremljene vozilima posljednje generacije.

Nabavka lako oklopnih patrolnih vozila planirana je za period od 2020 2023. godine, što je u skladu sa Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane.

Nakon definisanja taktičko-tehničkih karakteristika vozila, Ministarstvo odbrane je u prethodnom periodu obavilo konsultacije sa renomiranim svjetskim proizvođačima ove vrste vozila iz različitih zemalja i nakon detaljnog razmatranja svih ponuda i tehničkih karakteristika vozila ponuđača, ponuda od strane “Oshkosh Defence LLC” je prihvaćena kao najbolja i najprihvatljivija za potrebe opremanja Vojske Crne Gore.

Jedan od razloga koji idu u prilog izboru navedene kompanije su iskustva pripadnika Vojske Crne Gore koja su koristili, ali i koja dalje koriste takvu vrstu vozila tokom aktivnosti u međunarodnim misijama i vježbama.

“Činjenica da je američka vojska naručila više od 16.000 komada ovih vozila i da do 2040. godine planira da nabavi još oko 50.000, govori u prilog njihovom kvalitetu. Kao rezultat navedenih procedura, Crna Gora i Sjedinjene Američke Države su u oktobru ove godine potpisale ugovor o nabavci lako oklopnih patrolnih vozila, koja proizvodi američka kompanija “Oshkosh Defence LLC”, kazali su iz Ministarstva.

Prvi kontingent vozila stići će u drugoj polovini 2020. godine čime će Crna Gora, ističu iz resora na čijem je čelu Predrag Bošković, postati prva država u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za svoju vojsku.

Opremanje dvije deklarisane pješadijske čete sa 67 lako oklopnih patrolnih vozila, sa pratećim naoružanjem, borbenim sredstvima i sistemima, za Ministarstvo odbrane je prioritet najvišeg nivoa kako bi kopnene snage dostigle zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti i zaštite, a time i zahtijevani nivo interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim zemljama.

Riječ je o prvoj ovakvoj nabavci u posljednjih 40 godina, koliko Crna Gora nije ulagala u opremanje Vojske oklopnim vozilima. Zato je Ministarstvo odbrane preduzelo neophodne mjere po pitanju modernizacije i nabavke novih borbenih oklopnih vozila u cilju zaštite pripadnika Vojske, povećanja vatrene moći i manevra jedinica kopnene vojske.

“Razvoj kopnenih snaga, kao najbrojnijeg vida Vojske Crne Gore, bazira se na razvoju sposobnosti Pješadijskog bataljona, sa što višim stepenom autonomnosti za samostalno izvršavanje zadataka”, ističu iz Ministarstva.

Nabavkom ovih vozila dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore biće u potpunosti opremljene sa vozilima posljednje generacije.

Lako oklopno patrolno vozilo tipa Joint Light Tactical Vehicle JLTV, pokreće motor zapremine 6,6 litara koji je uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem snage 340 KS.

Vozilo je operativno u svim ekstremnim vremenskim prilikama (400 do + 520 C).

U cilju povećanja manevarskih sposobnosti na vozilu je ugrađen nezavisni sistem vješanja (TAK-4i Intelligent Independent Suspension System) na svim točkovima sa varijabilnim klirensom, koji omogućava kretanje istog po visini do 50,8 cm.

Ovakav napredni sistem vješanja, koji kontroliše vertikalni hod točkova, neutrališe razlike i, ističu u ministarstvu odbrane, izdvaja vozilo od ostalih konkurenata.

Vozila će, naglašavaju, imati balističku zaštitu po NATO standardu STANAG 4569 nivo 2 i protivminsku zaštitu nivo 2s i 2b.

“Ova vozila će biti opremljena sistemom veze i daljinski upravljivim oružnim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila, pri čemu se crnogorski vojnici neće izlagati riziku, kao što je slučaj kod drugih sistema kod kojih vojnik mora da izađe iz vozila da bi upotrijebio naoružanje”, naglašavaju iz Ministarstva.

Oni podsjećaju, da je razvoj lakog oklopnog patrolnog vozila počeo 2006. godine kao dio programa koji je pokrenut na zahtjev Američke vojske (U.S. Army) i Marinskog korpusa (Marine Corps).

Prvi prototip ovog tipa vozila je isporučen 2010. godine, a serijska proizvodnja je otpočela 2015. godine u kompaniji “Oshkosh Defence LLC”

“Riječ je o vozilu nove generacije kod kojeg je povećan nivo balističke i protivminske zaštite, mobilnosti i prohodnosti na nepristupačnim terenima”, ističu iz ministarstva i dodaju da su interes za nabavku ove vrste vozila iskazale Velika Britanija i Litvanija, dok je Slovenija već sklopila sporazum o nabavci 38 vozila ovog tipa.

Za potrebe održavanja vozila i sistema koji će biti ugrađeni na njima u Vojsci Crne Gore biće razvijeni dodatni radionički kapaciteti opremljeni adekvatnim alatima, dok će lica u radionicama biti osposobljena i obučena u skladu sa zahtjevima za održavanje ovih vozila.

“Razvoj dodatnih kapaciteta ogleda se kroz izgradnju radionice u kasarni “13. jul” Nikšić kao i proširivanje kapaciteta postojeće radionice u kasarni “Vladimir Knežević Volođa” Pljevlja, koje će biti nadležne za prvi i drugi stepen održavanja, a planirano je da zapošljava do 30 osoba raznih profila (mašinska, elektro, opto elektronska) svih nivoa stručne spreme”, kazali su iz Ministarstva i pozvali mlade ljude traženih struka da, s obzirom da je riječ o vozilima napredne tehnologije i da je planiran razvoj sistema održavanja vozila u okviru Vojske Crne Gore, postanu dio tima koji će se baviti održavanjem ovih vozila.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com