Home / NOVOSTI / Društvo / Centar za akademski integritet: Pozdravljamo odluku Senata Univerziteta Crne Gore
FOTO:DEMOKRATE

Centar za akademski integritet: Pozdravljamo odluku Senata Univerziteta Crne Gore

Nevladino udruženje „Centar za akademski integritet“ pozdravilo je  odluku Senata Univerziteta Crne Gore da usvoji izvještaj Komisije za provjeru autentičnosti magistarske teze mr Alekse Bečića, kojom se zaključuje, kako su kazali, da je dati rad plagijat.

Saopštenje prenosimo integralno

Ovom odlukom, Senat UCG konačno je stavio tačku na ovo pitanje, koje je, uslijed svoje dvogodišnje politizacije, u javnosti postalo poznato kao „afera Plagijat“. Iako su današnjom odlukom Senata u potpunosti potvrđene prvobitne tvrdnje naše NVO, osjećamo obavezu da istaknemo sljedeće:

  1. Postupak koji se juče okončao trajao je neprimjereno dugo. Učestala odlaganja, zastoji i „prebacivanja lopte“ između različitih tijela Univerziteta i Ekonomskog Fakulteta omogućili su da postupak bude predmet medijskog prepucavanja, čime je značajno narušeno povjerenje javnosti u sposobnost nadležnih organa Univerziteta Crne Gore da procese ove vrste sprovede efikasno i kredibilno.
  1. Dok je postupak bio u toku, Demokratska Crna Gora objavila je u „Vijestima“, „Danu“ i drugim crnogorskim medijima brojne tzv. „promo“ tekstove u kojima su Bečić i njegove partijske kolege iznosilineistine, širili dezinformacije i klevetali pojedince. Svjesni smo da je marketing neizostavan izvor prihoda savremenih medija. Međutim, smatramo da je odgovoran medij dužan da napravi razliku između reklame i prevare, između „legitimne“ marketinške manipulacije i čiste laži. Pozivamo pomenute medije da ubuduće više pažnje posvete ovom pitanju.
  1. Razočarani smo reakcijom doc. dr Vladimira Pavićevića, predsjednika Crnogorske. Kada je 2014. otkriveno da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović plagirao doktorsku tezu, Pavićević je Stefanovića pozivao da podnese ostavku.  „Kada se neka osoba uhvati u plagijatu onda ta osoba treba da učini ono što je jedino moralno i politički ispravno, a to je da podnese ostavku,“ izjavio je tada doc. dr Pavićević. Međutim, kada je u plagijatu juče uhvaćen Pavićevićev koalicioni partner, doc. dr Pavićević je pokušao da dezavuiše proces i bagateliše njegov ishod. Moramo da priznamo da smo, ovom prilikom, od doc. dr Pavićevića očekivali manje politike a više stručnog integriteta.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com