Evo na kojoj LOKACIJI u Podgorici će biti postavljen spomenik Ivanu Crnojeviću - Volim Podgoricu

Evo na kojoj LOKACIJI u Podgorici će biti postavljen spomenik Ivanu Crnojeviću

Spomenik Ivanu Crnojeviću, jednom od najznačajnijih crnogorskih vladara, gospodara Zete od 1465. do 1490. godine i osnivača Cetinja, biće otvoren 19. decembra, na Dan oslobođenja Podgorice, na uređenoj parceli prekoputa Gimnazije “Slobodan Škerović” u Ulici Vaka Đurovića, oko sto metara od Bulevara koji nosi njegovo ime.

Na tom mjestu planirano je i kompletno uređenje parka.

To su za Pobjedu potvrdili autor spomenika, vajar Mitar Živković i investitor njegove izrade i postavljanja, vlasnik kompanije “Zetagradnja” Blagota Radović.

Navodeći da će spomenik Ivanu Crnojeviću biti postavljen na parceli između Gimnazije “Slobodan Škerović” i Hitne pomoći, vajar Mitar Živković kaže da je je na tom prostoru predviđeno i uređenje parka.

“Već je urađen projekat uređenja tog parka koji je, prema mom mišljenju, izuzetan. Biće to možda i najljepši park u Podgorici”, istakao je Živković, uz napomenu da je u pitanju dosta velika parcela koju je donirala Vlada Crne Gore, a koju će urediti Glavni grad.

Uređenje parka, dodaje on, planirano je u fazama, a u prvoj fazi biće uređen prostor gdje će biti postavljen spomenik Ivanu Crnojeviću, dok će u narednom periodu biti završeno i uređenje ostalog dijela.

Visina spomenika Ivanu Crnojeviću koji će biti izliven u bronzi, navodi autor ovog djela, iznosi 2,80 metara.

“Spomenik će biti postavljen na kameni postament visine 2,70 metara, što znači da će njegova ukupna visina biti 5,50 metara. Koliko sam informisan, spomenik Ivanu Crnojeviću treba da bude otvoren 19. decembra, na Dan oslobođenja Podgorice”, kazao je Živković, uz napomenu da će do tada biti uređen prostor oko spomenika.

Investitor spomenika, Blagota Radović kaže da je usmeno obaviješten da će spomenik Ivanu Crnojeviću biti podignut prekoputa Gimnazije “Slobodan Škerović”.

“Zadovoljan sam što će spomenik biti postavljen prekoputa ulaza u jedinu podgoričku gimnaziju, koja ima istorijsku tradiciju, a svakako je u blizini Bulevara Ivana Crnojevića. Obećali su i da će okolo biti lijepi park. Lijepo bi bilo da sve to uradimo kako smo i zamislili”, kazao je Radović.

Odluka o podizanju spomenika Ivanu Crnojeviću, rodonačelniku dinastije Petrović, usvojena je na Skupštini Glavnog grada, 18. februara ove godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com