Njemački i slovenački privrednici zainteresovani za ulaganja u Podgoricu - Volim Podgoricu

Njemački i slovenački privrednici zainteresovani za ulaganja u Podgoricu

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj i rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović, u saradnji sa ambasadama Njemačke i Slovenije, pozvali su slovenačke i njemačke privrednike da ulažu u Podgoricu, predstavljajući im čitav niz mogućnosti u oblastima energije i industrije, tehnologije, turizma i ugostiteljstva, saobraćaja, zdravstva, nekretnina, sporta, kulture i zabave.

Menadžer Junčaj je predstavio četiri koraka koja su definisana kako bi se investitorima olakšao proces ulaganja. Prvi korak je pismo o namjerama sa referencama, odnosno interesovanja upravi Glavnog grada, koja, kao drugi korak, odgovara nakon dobijanja kompletne dokumentacije. Treći korak predstavljaju pregovaranje i tenderska procedura, a četvrti potpisivanje ugovora.

– Pristupamo maksimalno profesionalno prema svakom prijedlogu i posebnu pažnju posvećujemo investicionim predlozima koje identifikujemo kao potencijalno značajne za građane Podgorice i za razvoj Crne Gore u cjelini – istakao je Junčaj.

Ambasador Slovenije Gregor Presker ocijenio je da je, uprkos malom broju stanovnika, potražnja za robom i uslugama u Crnoj Gori veoma velika, zbog činjenice da je godišnje posjeti preko dva miliona turista. On je istakao da su predstavnici slovenačkog biznisa veoma zadovoljni poslovanjem u Crnoj Gori jer se u njoj primjenjuju evropski standardi.

Ambasador Presker izrazio je i spremnost Slovenije da posreduje u privlačenju njemačkih investicija u Podgoricu.

– U njemačkim kompanijama u Sloveniji rade Slovenci. Oni znaju Crnu Goru, znaju jezik i prilike ovdje, tako da smo tu da bismo pokušali da neku njemačku investiciju u Sloveniji povučemo i u Crnu Goru. To bi nam bilo baš drago, pogotovo ako bi to bio neki proizvodni pogon – istakao je Presker.

Ambasador Njemačke Robert Veber ocijenio je da je njemačka biznis zajednica u Crnoj Gori još uvijek mala, navodeći da se radi na njenom uvećanju, ali da je riječ o procesu za koji treba vremena. On se saglasio sa ocjenom da tom procesu značajno mogu da doprinesu slovenački privrednici koji poznaju prilike kod nas. Veber je istakao da su događaji poput prezentacije investicionih potencijala veoma važni jer omogućavaju da se čuju nove ideje i daju priliku privrednicima da saznaju korisne informacije, ali i da razgovaraju međusobno.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici prestižnih kompanija sa slovenačkim i njemačkim kapitalom, kao što su: “Telekom”, „Sava osiguranje”, DHL, NLB, „Lovćen osiguranje”, Njemačka razvojna banka KFW, „Simens”, „Rokšped”, „Zetatrans”, kao i brojne druge.

Ljiljana Šćepanović, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju, koja zajedno sa menadžerom, organizuje ovu vrstu događaja, izrazila je nadu da će prezentacija biti inspirativna i  ohrabriti privrednike da sarađuju sa Glavnim gradom na polju investicionih potencijala. Ovo je bila treća u nizu prezentacija, a priliku da se upoznaju sa mogućnostima ulaganja na prostoru Podgorice, prije slovenačkih i njemačkih privrednika, imali su predstavnici austrijskog i hrvatskog biznisa. Ova vrsta događaja biće organizovana i ubuduće.

Prezentacija investicionih potencijala Podgorice, sa svim detaljima koji mogu zanimati potencijalne investitore, dostupna je na engleskom jeziku na linku: https://www.dropbox.com/s/hn2iqlsdgmppssa/CCIP2019.pdf?dl=0

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com