VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Zbog lažnih diploma uhapšeno 58 osoba

Službenici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), realizovali su danas akciju “Pero”, koja je rezultat višemjesečne istrage o nelegalnom izdavanju diploma, a koja je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih lica.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine na području entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, ali i dijela bh. entiteta Republika Srpska, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome, od osnovne škole do visokoškolskih ustanova, čime su oštetili budžet za blizu 100.000 eura neplaćenog poreza, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Prema riječima portparolke Tužilaštva USK-a Irene Marjanović Čavkić, osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali.

Kako je rekla, oni su pribavili više hiljada nezakonitih diploma.

Uhapšen i bivši delegat

Pripadnici SIPA-e su izvršili pretrese na 12 lokacija širom Bosne i Hercegovine i uhapsili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada te će biti predati dalje u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U opsežnoj policijskoj akciji je uhapšen i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin.

Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad, koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a.

Klix.ba

loading...

Slične Objave

1 komentar

  1. Uhapseni! A koliko je nasih “univerzitetskih prof” doktoriralo u Travnik,. A u srednju skolu nijesu znali tablicu mnozenja. Oni cak napisali, prepisali naucne radove. Sada asistenti, docenti na privatnim fakutetima, ima pokoji i na.drzavnom.Provjerite magistre i doktore nauka iz Bosne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close