Novi ekološki incident na Ćehotini! - Volim Podgoricu

Novi ekološki incident na Ćehotini!

Iz Sportsko Ribolovnog Kluba “Lipljen” iz Pljevalja je jutros u mjestu “Tatarovine” uočeno novo zagađenje rijeke Ćehotine čija je površina bila bijela kao mlijeko.

Izvor zagađenja je “Mjedenički potok” koji dolazi od nekadašnjeg i sadašnjeg Rudnika olova i cinka “Šuplja stijena”.

Ovo nije prvi put da se dešava, pa iz SRK “Lipljen” tvrde da je u dijelu toka od ušća Mjedeničnog potoka, Ćehotina zagađena i da je u tom dijelu desetkovan riblji fond, ali i stanje bentosa je katastrofalno.

Do ovih zaključaka su došli na osnovu stručnih analiza lica sa PMF-a iz Podgorice. Sumnja se da je uzročnik “Gradir Montenegro”, jer zagađujuće materije dolaze Mjedeničkim potokom, u kojem završavaju njihove industrijske otpadne vode.

Proljetos i dok je bio veći vodostaj Ćehotine nije bilo problematično, ali s opadanjem vodostaja preko ljeta, došlo je do velikih problema, jer je koncentracija zagađujućih materija ista, a vodostaj uslovljava da li će biti ili ne, štetnog dejstva po živi svijet rijeke.

Sa sigurnošću i odgovornošću iz SRK “Lipljen” izjavljuju da je pomor bio tokom ljetnjeg perioda, jer ribe sad nema u tom dijelu rijeke, kao ni faune dna (bentosa). Obavješteni su nadležni, a iz SRK “Lipljen”- Pljevlja traže da se formira Komisija za procjenu štete.

Ovakvim nekontrolisanim aktivnostima naših preduzetnika treba konačno stati u kraj zbog evidentne opasnosti da pljevaljske rijeke uskoro potpuno ne ostanu bez ribljeg fonda i postanu mrtve rijeke, poručili su.

(PV Informer)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com