Svjetski poznata umjetnica oduševljena Crnom Gorom - Volim Podgoricu

Svjetski poznata umjetnica oduševljena Crnom Gorom

Lisa Sotilis, svjetski poznata grčko-italijanska slikarka, skulptorka i dizajnerka nakita se zahvaljujući pričama svoje bliske prijateljice Marije Beatriće od Savoje, unuke italijanske kraljice Jelene Savoje, posjetila našu zemlju i zaljubila se. Umjetnica nevjerovatne energije, u devetoj deceniji za TVCG otkrila je svoj put do uspjeha koji uskoro želi podijeliti i sa ljudima u našoj zemlji.

“Grci su posebnog duha i to dokazuju svakome bez obzira na loše ili dobre trenutke u životu”, kazala je Lisa Sotilis.

Strastvena Grkinja, čiji je nakit nobelovac Salvatore Kvasimodo doživio kao otkrivanje grčkog mita, potiče iz buržoaske porodice koja je novcem i ljudima podržavala vjekovnu borbu Grka sa osmanlijama.

“Moj djed koji je nosio ime Napoleona, bio je nacionalni heroj jer je dio naše obale oslobodio u tom viševjekovnom osvajanju. Zvali su ga nepobjedivi jer ga baš niko nije mogao pobjediti”, dodaje Lisa.

Odrasla u krugu porodica koja su čuvale zemlju i ljude a do kojih je bilo teško doprijeti. Lisa ja kao vrlo mlada ušla u krug kraljevskih porodica u kojem je naučila sve o svijetu nedodirljivih.

“Imala sam mnogo sreće jer sam zbog svoje otvorenosti mogla da budem najjnesretnija osoba na svijetu, međutim imala sam srecu da budem rođena u mojoj porodici okružena sjajnim prijateljima”, kazala je Lisa.

Dobitnica više od 15 nagrada, među kojima je i zlatna medalja predsjednika Republike Italije, svoju prvu izložbu imala je sa 18 godina u berlinskom Muzeju. Upoznaje Aleksandra Iolasa koji joj nudi nevjerovatan ugovor sa kojim se predstavila u njegovim galerijama sirom svijeta, rame uz rame sa Endijem Vorholom, Salvadorom Dalijem i drugima.

Skulptorka, slikarka i dizajnerka nakita obožava putovanja, daje sto odsto sebe u svemu, nakon Grčke, Italija joj je drugi dom. Završila je akademiju lijepih umjetnosti u gradu u kojem je upoznala prijatelje za cijeli zivot. U Milanu prvi put čuje o Crnoj Gori i to od Marije Beatriće od Savoje, unuke italijanske kraljice Jelene Savojske.

“U Italiji svi vole kraljicu Jelenu. Marija mi je kao sestra i ima nevjerovatan karakter, na svoju majku Mari Žoze i na svoju baku kraljicu Jelenu od Savoje. To je nevjerovatan karakter”, kaže Lisa.

Lisa Sotilis, odrasla je sa Marijom Beatrice od Savoje. Bliske su, kaže kao sestre. Vjerovala je da će ovoga puta doći sa njom u Crnu Goru, međutim bolest je u tome spriječila. Više nego ikada ranije interesovala se kako je u Crnoj Gori.

“Prenijela sam joj koliko volite svoju zemlju, koliko često pričate o princu Nikoli, kako se rado sjećate princeze Jelene a da kada pomenem da sam super drugarica sa njom svi polude”, dodaje lisa.

Lisa Sotilis svjetski poznata grčko-italijanska slikarka, skulptorka i dizajnerka nakita, radila je sa Kartierom izložbe širom svijeta, planirala je sa Endijem Vorholom, ruski baletan Rudolf Nurejev bio joj je najbolji prijatelj, potiče iz porodice koja je činila dobra djela. Dobročinstva se ni ona ne odriče i zato planira osnivanje humanitarnog fonda u Crnoj Gori što će biti još jedan povod za susret, zaključuje gospođa Sotilis.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com