Crna Gora bilježi rast u filantropskim akcijama u odnosu na region - Volim Podgoricu

Crna Gora bilježi rast u filantropskim akcijama u odnosu na region

Tri petine građana/ki Crne Gore ističe da je bar jednom učestovalo u akciji koja je bila usmjerena na opšte dobro, pri čemu je većina njih učestvovala u akcijama nekoliko puta godišnje – jedan je od zaključaka prezentacije uporedne analize stavova građana o filantropiji. Najveći udio je pružao novčanu pomoć, ili pak kombinovano novčanu i materijalnu pomoć, dok je trećina volontirala. 

Prezentacija uporedne analize stavova građana o filantropiji na Zapadnom Balkanu, pokazala je da u odnosu na zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo) koje su bile obuhvaćene analizom, Crna Gora bilježi konstantan rast kada je davanje za opšte dobro u pitanju. Međutim, više od od polovine ispitanika/ca smatra da davanje za opšte dobro nije razvijeno u Crnoj Gori, niti da mu se pridaje dovoljan značaj u društvu.

Pod davanjem za opšte dobro, građani/ke uglavnom podrazumijevaju finansijsku i materijalnu pomoć, ali i generalno pomoć ljudima kojima je to potrebno, te različite oblike humanitarnih akcija i humanitarnog rada.

Predstavljanje uporedne analize stavova građana o filantropiji na Zapadnom Balkanu, organizovali su Fond za akativno građanstvo i iCatalyst Balkans fondacija u okviru regionalnog projekta “UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače građansko društvo”. Projekat realizuje SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

Izvještaj o dobročinstvu možete preuzeti ovdje 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com