PUŠTEN U RAD PODMORSKI KABL - Volim Podgoricu

PUŠTEN U RAD PODMORSKI KABL

Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela, pritiskom na taster, pustili su u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije. Đukanović je saopštio da je danas veliki dan za dvije države koje je Jadransko more spojilo zauvijek, a od danas još čvršće. Otvaranje podmorskog kabla događaj je veliki ne samo za naše države već i za Balkan i za Evropu. To je primjer šta zemlja članica EU može dati zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta Crna Gora može dati EU, naveo je Đukanović.

“Svjetski progres je utemeljen prevashodno na relizaciji dobrih ideja. S ponosom možemo svjedočiti kako našu filozofiju otvorenosti podržavamo infrastrukturnim poslovima gigantskih razmjera. Ovim konkretno pokazujemo da naša zalaganja za evropske vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života nijesu retorička, već veoma praktična”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je kroz posvećen rad Vlade u četiri mandata, projekat završen i doveden do komercijalne upotrebe.

“Crna Gora će imati značajne prihode po osnovu 20% udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla. Kroz veću iskorišćenost 400 kV mreže, smanjićemo gubitke u prenosu i podići nivo tehničke otpornosti energetskog sistema. U konačnom, prihodi od tranzita i zakupa prenosnih kapaciteta uticaće na smanjenje troškova korisnika prenosnog sistema. Ovaj projekat će pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže, omogućavajući pretpostavke za nesmetano obavljanje biznisa i kvalitetniji život naših građana”, istakao je on.

“Pozivam potencijalne investitore iz Italije kao i iz drugih zemalja EU da zajedno radimo na izgradnji novih, održivih izvora zelene energije,” rekao je Đukanović, dodajući da će pouzdanijem snabdijevanju doprinijeti i modernizacija mreže i pozvao Ternu da nastave saradnju.

“Danas činimo veliki korak naprijed učvršćivanju povjerenja toliko potrebnog našim prostorima, a rekao bih toliko potrebnog i Evropi. Danas, više nego ikada u istoriji, energetska stabilnost predstavlja ključni element nacionalne i međunarodne bezbjednosti. Ona je mnogo pouzdanija pristupom zajedničkom energetskom tržištu. Tako će i naši sadašnji i planirani proizvodni kapaciteti doživjeti punu tržišnu valorizaciju. Takođe, podmorski dvosmjerni kabl obezbjeđuje Crnoj Gori lak i pristupačan uvoz električne energije, i omogućava da u punoj mjeri iskoristi prednosti pozicije dijela integrisanog energetskog tržišta”, naveo je on.

“Svjetski progres je utemeljen prevashodno na relizaciji dobrih ideja. S ponosom možemo svjedočiti kako našu filozofiju otvorenosti podržavamo infrastrukturnim poslovima gigantskih razmjera. Ovim konkretno pokazujemo da naša zalaganja za evropske vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života nijesu retorička, već veoma praktična”, istakao je Đukanović.

Matarela: Projekat je energetski most između EU i Balkana

Predsjednik Italije Serđo Matarela saopštio je da je projekat pravi energetski most između EU i Balkana.

“Ova infrastruktura predstavlja važno čvorište i za Italiju i za Evropu. Današnja ceremonija označava trenutak od izuzetnog značaja u našim međusobnim odnosima”, rekao je Matarela ističući odlične političke odnose dvije zemlje.

“Italija snažno je uvjerena da je sudbina svih zemalja Balkana neodvojiva. Put kojim je CG krenula ka EU zaslužuje podršku da može biti podsticaj i za druge zemlje u regionu. Realizacija ovog projekta predstavlja dali podsticaj dobre saradnje”, naveo je Matarela.

Istakli su da je projekat je od izuzetnog strateškog značaja za ovaj region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

Predsjednica “Terne” Katia Bastioli saopštila je da prisustvo predsjednika na obje strane Jadrana ukazuje čast i predstavlja za Ternu događaj od istorijskog značaja. Predstavlja vezu dvije države koja će se ovim projektom dodatno jačati, kazala je ona.

“Inovativna innfrastruktura u pogledu ekološke održivosti, presudna je za integraciju tržišta električne energije. Energetski sistem igra ključnu ulogu u promjeni modela ka ključnoj ekonomiji,” navela je ona.

“Neophodno je zacrtati strategiju potpune integracije obnovljivih izvora, obezbijediti sigurnost pristupa energiji po niskim cijenama. S ove tačke gledišta infrastruktura između CG i Italije donijeće benefite obijema državama,” kazala je ona dodajući da je Terna ponosna što je realizovala projekat.

Izvršni direktor Terne Luiđi Feraris kaže da je privilegija nalaziti se na čelu Terne u istorijskom trenutku.

“Ovo je od važnosti za integraciju cjelokupnog područja. Interkonekcija CG i Italije predstavlja pokretački impuls za niz mogućnosti, za sve sigurnije i efiklasnije i održivije integrisano tržište električne energije,” naveo je Feraris na otvaranju.

“Realizacija radova zahtjevala je preko 600 dana istraživanja mora, 60 dana postavljanja i 140 dana zaštite, sve to za kabl prečnika 15 sm i težine 44km po metru. Danas svećano otvaramo prvi pol od 600megavata elektrode. Snaga jednaka je godišnjim potrebama nešto više od milion porodica, i zaista smo ponosni što učetvujemo u ovom istorijskom projektu,” naveo je on.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com