Nemojte da vam podvale LAŽNO MASLINOVO ULJE, evo kako da znate da li je PRAVO - Volim Podgoricu

Nemojte da vam podvale LAŽNO MASLINOVO ULJE, evo kako da znate da li je PRAVO

Svi znaju da je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ali malo tko zna kako razlikovati prirodno maslinovo ulje od mješavine različitih ulja u koje je dodana zelena boja.

Kad je u pitanju maslinovo ulje, treba obratiti pažnju na miris, vrstu pakovanja i, ono najvažnije, okus. Iznenađujuće, boja ili odraz kojeg ekstra djevičansko ulje ima u odnosu na svjetlost, ne igra nikakvu ulogu jer će i mješavina suncokretovog ili sojinog ulja s maslinovim uljem poprimiti zelenu boju, a promijeniti miris i okus.

Oslonite se na svoja čula i isprobajte maslinovo ulje prije nego kupite litru lažne mješavine. Miris maslinovog ulja može vas podsjećati na travu, voće ili razne biljke, a najvažnije čulo za prepoznavanje pravog maslinovog ulja je ipak – ukus. Zbog specifičnog, intenzivnog okusa, maslinovo ulje je nadaleko prepoznatljivo i teško da se nekoga možete prevariti miješajući ga.

Postoji i jednostavna metoda za provjeru mirisa i ukusa. Ulijte maslinovo ulje u staklenu čašu za žestoko piće. Jednom rukom zatvorite ulje, a u drugoj ruci držite čašicu, kako bi se ulje ugrijalo. Držite barem jednu minutu, zatim maknite ruku i pomirišite. Ako osjetite miris voća ili orašastih plodova, ili intenzivan miris poput rikule, znači da se radi o kvalitetnom i čistom ulju. S druge strane, ako primijetite miris koji podsjeća na vosak, vino (odnosno sirće) ili neutralan miris, znači da se radi o mješavini ulja, odnosno da to nije prirodno maslinovo ulje.

Nakon toga popijte malo ulja, zadržite ga kratko u ustima pa progutajte. Ako ima intenzivan ukus, poput biljke, to znači da je ulje čisto. Isto tako, ako se prilikom gutanja zakašljete, to je odličan dokaz da se radi o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju jer gorkasto ulje nadražuje grlo.

Danas se u svijetu prodaje oko 70% lažnog i izmiješanog maslinovog ulja pa kupujte ulje od provjerenih proizvođača ili prilikom kupovine domaćih proizvoda zatražite da probate. Pravo maslinovo ulje uvijek držite u tamnim staklenim bocama na tamnom i hladnom mjestu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com