BLOKIRAN RAČUN OPŠTINE HERCEG NOVI: Porodica dobila 130.000 jer ime je kuća uništena u KLIZIŠTU - Volim Podgoricu

BLOKIRAN RAČUN OPŠTINE HERCEG NOVI: Porodica dobila 130.000 jer ime je kuća uništena u KLIZIŠTU

Zaseokom Crnica na Podima, u zaleđu Herceg Novog odjeknula je s nevjericom vijest da je porodica Stupar uspjela da dobije pravdu i obeštećenje na sudu zbog stradale kuće u klizištu prije deset godina. U obnovljenoj kući Ilije i Mire Stupar nema kraja radosti, ali i zahvalnosti svima koji su im pomogli.

-Jako smo zadovoljni i sretni da smo to doživjeli u starim danima. Borili smo se, pomagali su nam i novinari, mnogo vam hvala. Mi smo prvi od devet vlasnika koji su tužili Opštinu, izvođača Prijedor puteve i Univerzal monte,  a da smo dobili presudu na Vrhovnom sudu, ustvari zvršno rješenje. Oni treba da nam plate solidarno štetu u iznosu od 97 hiljada eura na našoj kući, plus 10 hiljada će ići advokatu za sve troškove. Novi Prvoborac je oslobođen odgovornosti. Ima još devet  slučajeva u postupku, sa manjim štetatama od naših, a svi su na Osnovnom i jedan na Višem sudu – priča nam Mira Stupar.

Iako je procijenjeno da je Stuparima kuća za rušenje, oni su uspjeli posljednjih godina, uz pomoć ćerke, da je saniraju:

-Puno smo uložili u kuću i dotjerali je nekako. Ostala je kriva, ali u njoj boravimo. Izbacili smo prvo 6 kamiona šuta iz kuće, onda smo je ojačali armaturom, betonom, šipovali su nam ćoškove iz “Briv Construction”-a. Onda smo za pet godina sanirali kuću i sve oko nje- kazuje Mira Stupar.

Katić: Isplatićemo Stupare i ubrzo debokirati račun

I dok su na jednoj strani Stupari dobili satisfakciju u lokalnoj upravi u Herceg Novom su u finansijskom disbalnsu. Da je račun Opštine Herceg Novi blokiran na iznos od 133 hiljade eura na osnovu pravosnažne presude po tužbi Ilije Stupara iz Beograda, kome je 2009. godine u klizištu oštećena kuća u naselju Crnica, potvrdio nam je predsjendik Opštine, Stevan Katić.

-Pomenuto Rješenje o izvršenju se odnosi na Opštinu Herceg Novi i na firmu „Univerzal Monte“, pa će i blokada ići prema oba dužnika, a u zavisnosti od stanja na računima oni će biti blokirani dok se povjerilac ne namiri. Svako izvršenje u ovom iznosu predstavlja opterećenje za lokalnu upravu, iako Opština budžetom planira sredstva za tu namjenu. Odgovornim i domaćinskim odnosom, u najskorijem roku ćemo izvršiti presudu Suda, a samim tim i ukloniti uzrok blokade – kaže za Radio Jadran, Katić.

On objašnjava da se Sud nije bavio pojedinačnom odgovornošću, već time kolika je ukupna šteta prema tužiocu. Tužilac ima pravo da naplati ukupnu štetu od jednog dužnika, a nakon toga Opština Herceg Novi ima pravo da regresnim tužbama od ostalih dužnika naplati njihov udio.

Ovdje se, međutim, neće završiti priča, jer je za očekivati i ostale presude na teret Opštine:

– Očekujemo da će one biti na manje iznose. Trebalo bi da te presude stignu uskoro, ali ne možemo znati tačan ishod prije nego što sudske instance završe svoj dio posla. S tim u vezi, Opština Herceg Novi ne očekuje više blokada po osnovu presuda po tužbama strana o naknadi štete prouzrokovane pokretanjem klizišta na Podima – navodi Katić.

Radio Jadran

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com