ADVOKAT ČAKE IVANOVIĆA NE VJERUJE U TVRDNJE NADLEŽNIH: Policija laže da su batinaši suspendovani - Volim Podgoricu

ADVOKAT ČAKE IVANOVIĆA NE VJERUJE U TVRDNJE NADLEŽNIH: Policija laže da su batinaši suspendovani

Službenici Interventne jedinice policije koji su nakon utakmice između fudbalskih klubova Sutjeska i Budućnost, odigrane u aprilu u Nikšiću, tukli navijače nijesu udaljeni sa posla, kazao je advokat Srđan Lješković, pravni zastupnik jednog od pretučenih navijača podgoričkog kluba Aleksandra Čake Ivanovića.
– Njihovo obavještenje je samo šarena laža za crnogorsku javnost da se smire tenzije koje su oni sami izazvali. A možda na ovaj način pokušavaju skinuti odgovornost sa čelnih ljudi policije – kazao je Lješković za „Dan ”.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopšteno je da je, postupajući po njihovoj preporuci, Uprava policije udaljila iz interventnih jedinica policijske službenike koji se dovode u vezu sa prekoračenjem ovlašćenja nakon utakmice u Nikšiću između fudbalskih klubova Sutjeska i Budućnost 3. aprila 2019. godine. Tada je brutalno prebijen jedan od vođa navijača Budućnosti Aleksandar Čaka Ivanović. Iako je bio meta napada, Ivanović je završio iza rešetaka.

– Shodno preporuci Savjeta za građansku kontrolu rada policije, pristupiće se intenzivnijim situacionim provjerama i obukama službenika interventnih jedinica svih centara bezbjednosti (CB). Obuke će se fokusirati na postupanje policijskih službenika prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u većem obimu i rada policijskih službenika u emocionalno stresnim i napetim situacijama uz primjenu policijskih ovlašćenja – konkretno sredstva prinude u zakonskim okvirima, ali i postupanja policijskih službenika sa licima lišenim slobode od trenutka lišenja do predaje nadležnim organima – saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Uprava policije je saopštila da policijski službenik u obavljanju svojih poslova mora da postupa u skladu sa načelima utvrđenim Ustavom Crne Gore, potvrđenim međunarodnim ugovorom, zakonom i kodeksom i da je prilikom upotrebe sredstava prinude, a naročito upotrebe oružja, dužan da vodi računa o ograničenjima i pokaže najveći stepen uzdržanosti.
– Savjet je na osnovu dostupnih snimaka i službene dokumentacije prepoznao dvije pojedinačne situacije u kojima je došlo do očigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi službene palice nakon fudbalske utakmice. Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja prema građanima A.I. i Đ.R., navijačima iz Podgorice. Savjet je ocijenio da su pojedinačni postupci policijskih službenika CB Nikšić i CB Podgorica prema dvojici građana neprihvatljivi i opasni, da ukazuju na odsustvo svijesti o ljudskom dostojanstvu i opravdanom i srazmjernom policijskom djelovanju. Bez obzira na okruženje u kojem su djelovali, na postojanje neprijateljske orijentacije dijela navijača, policijski službenik, bez ličnih pristupa, treba da bude svjestan da djeluje u ime države, koja ima obavezu i odgovornost da poštuje ljudska prava i štiti građane – saopšteno je iz Savjeta.

Oni su pozvali Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću da se javno oglasi o statusu istraga o zlostavljanju u ova dva konretna slučaja i ukaže na moguće probleme u izviđaju ukoliko oni postoje.
– Sporost tužilačke istrage u konkretnom slučaju se negativno održava na povjerenje javnosti ne samo u krivičnopravnu zaštitu, već i na ugled policije – istakli su iz Savjeta.

(Dan)

1 komentar

  1. Can I just say thats a relief to get a person that truly knows what theyre discussing on the web. You actually understand how to bring a concern to light and produce it important. The diet need to read this and can see this side with the story. I cant believe youre not more well-liked since you undoubtedly contain the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com