BIRN: Za lagan prelaz preko granice, morate dati cariniku 30 eura?! - Volim Podgoricu

BIRN: Za lagan prelaz preko granice, morate dati cariniku 30 eura?!

Istražitelji BIRN-a utvrdili su da je primanje i davanje mita redovna stvar na graničnom prelazu Sukobin – Murićani, na granici Crne Gore i Albanije.

BIRN piše da se od vozača autobusa sa Kosova očekuje da plate 30 eura za put u oba pravca.

BIRN-ova online istraživačka platforma – Kallxo.com, navodi da vozači novac stavljaju u putnička dokumenta.

U posljednjoj epizodi njihove emisije Pravda na Kosovu, team Kallxo koristio je skrivene kamere tokom prometnih mjeseci na toj liniji i u junu i julu su zabilježili više snimaka na kojima zaposleni na granici uzimaju novac od autobuskih kompanija koje dnevno koriste tu rutu.

“Treba ti 30 eura da odeš od Kosova do Ulcinja i vratiš se”, ispričao je jedan od vozača novinarima Kallxo.

Tvrde da ukoliko ne daju novac, dolazi do zadržavanja autobusa, detaljnih pretresa prtljaga i autobusa, a da se mitom taj proces rješava ubrzano.

Novinari navode da su putovali četiri puta preko tog prelaza i da su sva četiri puta vidjeli razmjenu novca između vozača i zaposlenih na graničnom prelazu.

Da taj problem postoji, ne poriču ni predstavnici crnogorskih nadležnih službi. Vesko Damjanović, pomoćnik direktora crnogorske policije, za BIRN je rekao da su rezultati Kallxo istraživanja novost za njega, ali je priznao da je podmićivanje problem.

“Da, imali smo slučajeve gdje su službenici tražili novac”, potvrdio je Damjanović.

On je objasnio da su instalirali skrivene kamere 2018. godine u svaku kabinu postavljenu na granici.

“Cilj je da se prati radi službenika i da služi kao mjera protiv korupcije”, objašnjava Damjanović.

Na pitanje da li su tim kamerama uspjeli da prepoznaju davanje i primanje mita, Damjanović odgovara: “Zavisi od položaja dokumenata”.

On je objasnio da su odgovorni i vozači i policajci i da moraju da preduzmu potrebne mjere da se spriječi ta pojava, “ako postoji”.
BIRN podsjeća da se i u Izvještaju o napretku Crne Gore iz maja 2019. godine napominje da je “limitiran napredak” u borbi protiv korupcije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com