Djeca nisu naša budućnost, već sadašnjost - Volim Podgoricu

Djeca nisu naša budućnost, već sadašnjost

Danas ćemo čuti dokle je stigla naša država kada je pitnju poštovanje naše Konvencije, i to iz ugla onih koji donose odluke i nas na koje se Konvencija odnosi, kazao je Filip Kusovac na početku desetog zasjedanja Dječjeg parlamenta.

Zasijedanje Dječjeg parlamenta u organizaciji Skupštine Crne Gore održava se povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta i 10 godina zasijedanja Dječjeg parlamenta.

Učesnici ovog događaja su djeca osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.

Otvarajući desetu sjednicu Dječjeg paralmenta, predsjednik Skupštine kazao da je to najinteresantniji I najljepši parlament ove godine.

U predsjedavanju današnjom sjednicom pomoći će mu Filip Kusovac, Valentina Pavićević i Dunja Đuranović.

“Jubilarna godina od usvajanja Konvencije je dobra prilika da odamo priznanje svjetskim liderima koji su usvajanjem Konvencije i priznanjem djeci da imaju ista ljudska prava kao i odrasli pomogli da se trasira put poboljšanju života ogromnog broja djece,” poručio je Brajović.

Dodao je da  Skupština Crne Gore prepoznaje mlade kao nosioce budućih primjena i razvoja društva.

Valentina Pavićević je u uvodonom izlaganju pozvala prisutne na saradnju.

“Mi vjerujemo da znate što je najbolje za nas, ali je takođe dobro što za zasjedanja imamo priliku da mi kažemo šta mislimo i očekujemo da se taj glas čuje i uvaži. I ne samo tokom zasjedanja, već da naše mišljenje, predlozi, sugestije budu osnova za donošenje odluka i zakona koji se odnose na nas,” kazala je ona.

Kada govorimo o situaciji u Crnoj Gori, šef Kancelarije UNICEF-a Osama Makavi Kogal kazao je da mu je drago što vidi da je ostvaren napredak “kako među opštim stanovništvom, tako i među pripadnicima romske i egipatske zajednice.”

“Međutim i dalje postoje neki zabrinjavajući nalazi. Istraživanje iz 2018. godine je pokazalo da nije bilo napretka kada je upitanju nasilje nad djecvom u porodici, u poređenju sa prije prije pet godine. Oko dvije trećine djece starosti od jedne do 14 godina su podvrgnuti najmanje jednom obliku psiholoških ili fizičkih kazni od strane svojih roditelja. Zamo da nasilje doživotno nanosi štetu djetetu”, upozorio je on.

Poručio je da se mora imati nulta tolerancija prema nasilju i da treba da se ponudi podrška roditeljima kako bi praktikovali pozitivno roditeljstvo.

Zabrinjavajuće je i što je svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, kazao je šf Kancelarije UNICEF-a.

“Siromaštvo više pogađa djecu nego odrasle. Bez podrške, oni će naslijediti siromaštvo svojih roditelja i prenijeti ih na djecu. Iz ovih razloga, potrebno je da ulažemo u razvoj u ranom djetinjstvu i u kvalitetno obrazovanje,” kazao je Makavi Kogal.

Predstavnik Save the children, Amer Bašić, poručio je poltičkim liderima da su dužni da saslušaju i konsultuju djecu prilikom donošenja odluka koje se odnose na njih.

“Često čujemo izjave da su djeca naša budućnost. Želio bih da istaknem da su djeca naša sadašnjost. Da djeca sada trebaju biti na vrhu liste naših prioriteta, jer ulaganjem u djecu dnas mi stvaramo bolju budućnost”, kazao je Bašić.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com