ŠEF MAFIJE I DALJE NA SLOBODI: Od milion eura za sad naplaćeno samo 4 hiljade - Volim Podgoricu

ŠEF MAFIJE I DALJE NA SLOBODI: Od milion eura za sad naplaćeno samo 4 hiljade

Pune dvije godine su prošle od kada je odbjegli i pravosnažno osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović trebalo da u kasu Opštine Budva uplati 1,1 milion eura sudske kazne, ali je lokalna uprava do danas uspjela da naplati svega 4.500 eura od blokade njegove penzije.

Još je 10. oktobar 2017. godine bio krajnji rok na koji se, prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim tužilaštvom, Marović obavezao da će nadoknadi štetu od 1.096.481 euro, koju je po sopstvenom priznanju nanio sugrađanima tokom osam korupcionaških afera.

Od tada do danas advokatski tim uspijeva da spriječi prodaju đedovine nekadašnjeg predsjednika Savjeta DPS-a, kojom je garantovao da će, ako ne uplati novac, nadoknaditi štetu Budvi – gradu u kojem je rođen.

Osnovni sud u Podgorici prije pola godine usvojio je prigovor Marovića i ukinuo rješenje javne izvršiteljke Snežane Pavličić o utvrđivanju vrijednosti nepokretnosti, a predmet vratio na ponovni postupak.

Istovremeno i kotorski Osnovni sud usvojio je prigovor Svetozarovog brata Dragana Marovića i u cjelini ukinuo rješenje javne izvršiteljke Branke Samardžić.

570
hiljada eura procijenjena je vrijednost imovine braće Marovića po nalazu vještaka Specijalnog tužilaštva, dok ju je vještak koga su angažovali javni izvršitelji procijenio na 285.000 manje. U budvanskom Sekretarijatu za pravnu zaštitu rečeno je da je urađena nova procjena i da je donijeto novo rješenje o izvršenju, pa se čeka odgovor Marovićevog advokatskog tima

Time su otkazane najavljene prodaje imovine braće Marović, a zbog plana da se nadoknadi pričinjena šteta.

Osporene su i procjene založene imovine Marovića.

Sudski vještaci koje su angažovali javni izvršitelji procijenili su za gotovo 290.000 eura manje vrijednost đedovine braće Marovića, nego što je to učinio sudski vještak 2016. koga je anagažovao tim Milivoja Katnića.

Imovina braće Marovića, po nalazu vještaka Specijalnog tužilaštva, procijenjena je na nešto više od 570.000 eura, dok je vještak koga su angažovali javni izvršitelji procijenio na 285.000 manje.

“Vijestima” je u budvanskom Sekretarijatu za pravnu zaštitu rečeno da je urađena nova procjena, da je donijeto novo rješenje o izvršenju i da se čeka odgovor Marovićevog advokatskog tima.

Kako Marović nema novca, to na prodaju već dvije godine čekaju njegove parcele na potezu Jaza od 1.013 kvadrata i 589 kvadrata.

Na prodaju čeka i idealna četvrtina na tri različite površine od 1.274, 615 i 2.190 kvadrata u Marovićevom rodnom selu Krimovice, kao idealna osmina na 10 različitih nepokretnosti, među kojima su i dvije vikendice za odmor u Krimovici, na potezu Dubraljevina.

Opština Budva je u februaru preuzela hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura, što je upola manji iznos od procijenjene vrijednosti.

Miloš je ovom zemljom garantovao da će njegov otac platiti sudsku kaznu. Parcele su se našle na prodaju, ali nije bilo zainteresovanih, pa se Opština odlučila da preuzme imovinu, jer da to nije učinila, na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena cjelokupna novčana kazna izrečena Svetozaru Maroviću.

Svetozar i Miloš žive u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 miliona eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije tri godine izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno liječi od psihičkih problema u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka četvorogodišnja kazna zatvora.

Ministar pravde Zoran Pažin prije deset dana insistirao je tokom bilateralnog sastanka sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović u Beogradu, da ovaj bude izručen Crnoj Gori radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen.

„Iako dva ministarstva u mnogim oblastima imaju blisku i kvalitetnu saradnju, izručenje lica koja su okrivljena ili osuđena za teška krivična dela, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, treba da bude samo dodatna potvrda čvrstih partnerskih odnosa”, saopštio je tada Zoran Pažin.

Iako srpske državne službe navodno ne mogu da pronađu Marovića, on već dvije i po godine živi sa svojom porodicom u stanu na Vračaru u Njegoševoj ulici, gdje su i nastajale brojne fotografije koje su objavljivane na društvenim mrežama.

Država i dalje ćuti šta će sa Đininom vilom

Uprava za imovinu nije odgovorila na pitanja „Vijesti“ koja su im na zvanični mail dostavljena 6. novembra, šta namjerava da uradi sa četvorospratnom luksuznom vilom u budvanskom naselju Babin Do, koju je zaplijenila od Đorđine Marović, supruge Svetozara Marovića.

“Vijesti” su i ljetos uputile ista pitanja Upravi za imovinu, ali i tada su ostale uskraćene za odgovor.

Vilu je, kako je to sud utvrdio na osnovu dokaza koje je dostavilo Specijalno tužilaštvo, Marovićeva fiktivno prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Država se zvanično 23. maja uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na milionski vrijednu nekretninu, nakon što je presuda podgoričkog Višeg suda o oduzimanju imovine Marovićeve, zbog sumnje da je stečana kriminalom, postala pravosnažna, jer ju je potvrdio i Apelacioni sud.

Viši sud oduzeo je vilu Krstoviću prihvatajući dokaze koje je dalo Specijano tužilaštvo – da je riječ o fiktivnoj prodaji, a da je Marovićeva izgradila vilu novcem, koji su od kriminala stekli njen suprug Svetozar i sin Miloš.

Apelacioni sud je potvrdio takvu presudu početkom marta.

Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile.

Od penzije se odbija 240 eura

Opština Budva uspjela je jedino u novcu od Marovića da naplati nekih 4.500 eura i to blokadom njegovih mjesečnih primanja na ime penzije.

Marović je i to pokušao da ospori, jer je njegov advokatski tim uložio žalbu na rješenje javnog izvršitelja kojim je blokirana penzija.

Oni su obrazložili da Marović ne može njegovim primanjima i nekretninama, kojima nije garantovao prilikom sklapanja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, naplatiti sudske kazne.

Sud je to odbio.

Maroviću se od penzije odbija 239,71 eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com