Osumnjičenima za trgovinu ljudima određeno zadržavanje, među njima i policajci - Volim Podgoricu

Osumnjičenima za trgovinu ljudima određeno zadržavanje, među njima i policajci

Osobe koje su rano jutros uhapšene u akciji “Monika” saslušane su kod specijalne države tužiteljke Mire Samardžić i, kako FOS saznaje, određeno im je tužilačko zadržavanje do 72 sata.

Prvookrivljeni je Ljubomir Đedović koji se, u dogovoru sa advokatom Srđanom Lješkovićem, branio ćutanjem u ovoj fazi postupka. Njemu je zadržavanje određeno zbog opasnosti od bjekstva.

Iz do sada prikupljenih dokaza i podataka proizilazi osnovana sumnja da je osumnjičeni Đedović početkom januara 2019. u Crnoj Gori organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i BiH, čiji su pripadnici okrivljeni Dragutinović Milenko, Dragutinović Željko, Mijušković Darko, Perošević Vladimir, Kecojević Mitar, Aleksić Svetlana, Kadović Ratko, Dragutinović Dragan i okrivljena Perošević Anđela, kao i više za sada NN lica iz BiH.

Djelatnost je planirana i sprovođena na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama.

Među uhapšenima su i dva policajca Aco Kalpačina i Ratko Stojović koji su službenici Odjeljenja bezbjednosti (OB) Danilovgrad a zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Načelnik Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracijarganizacija Nikola Medenica saopštio je da je organizacija prokrijumčarila više grupa koje su brojale deset do dvadeset lica.

Tokom aktivnosti koje su sprovođene u okviru akcije „Monika“ ostvarena je međunarodna saradnja sa policijskim službama u Bosne i Hercegovine, kao i saradnja sa EUROPOL-om kroz razmjenu informacija.

Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti policije u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje učestvuju u krijumčarenju ljudi preko teritorije Crne Gore kao tranzitne zemlje. U posljednjih godinu dana presječeno je pet lanaca krijumčarskih mreža i razbijeno je pet organizovanih kriminalnih grupa koje su ukupno brojale 51 člana.

Uprava policije osudila je ponašanje policajaca.

“Jedan od prioriteta Uprave policije je borba protiv svih oblika organizovanog kriminala i krijumčarenja. Crnogorska policja će i dalje biti posvećena otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju svih krivičnih djela i energično će raditi na identifikovanju, lišenju slobode i procesuiranju svakog pojedinca, i u sopstvenim redovima, za kojeg bude postojala sumnja da je počinio bilo koje krivično djelo. Uprava policije osuđuje nezakonito ponašanje navedena dva policijska službenika i pruža maksimalnu podršku nadležnim organima u procesuiranju ovakvih i drugih nezakonitih slučajeva i uradićemo sve što je u našoj nadležnosti u narednom periodu da svaki ovakav pojedinac, ukoliko postoji, bude otkriven, procesuiran i kažnjen u slučajevima u kojima se dokaže krivica u krivičnom postupku”, zaključuju iz UP.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com