SKANDALOZNO: Američka ambasada VRIJEĐA mlade CRNOGORCE i optužuje medije koje ne kontroliše! - Volim Podgoricu

SKANDALOZNO: Američka ambasada VRIJEĐA mlade CRNOGORCE i optužuje medije koje ne kontroliše!

Otpravnica poslova ambasade SAD u Podgorici Džudi Kuo na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom „Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“ optužila je Sputnjik za širenje „laži i propagande među mladima koji su danas veoma povodljivi i podložni medijskim manipulacijama“.

„Imenovaću nekoliko glavnih (medija) koji šire laži i propagandu — Sputnjik, koji je direktno pod ruskom Vladom, zatim portali kao što su „IN4S“ i „Borba“, koji su veoma usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja“, kazala je Džudi Kuo.

Ovo je već drugi put da se neko u kratkom intervalu oglasio iz američke ambasade u Podgorici sa optužbama na račun Sputnjika, ali je prvi put da vrijeđa mlade Crnogorce, smatrajući ih nedovoljno inteligentnim da sami odlučuju šta je istina, a šta medijska manipulacija. Prethodno je, prije mjesec dana, ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, kazala da Rusija pokušava da javnost u regionu „zbuni i učini nesigurnom u smislu toga šta se dešava“.

Ona je tada podržala rad tzv. „Digitalnog forenzičkog centra“ (DFC), koji je iznio obilje optužbi na račun izvještavanja Sputnjika za tekuću godinu.

Crtanje mete

Politički analitičar Boško Vukićević smatra da su riječi koje je danas izgovorila otpravnica poslova u ambasadi SAD u Crnoj Gori „izuzetno ozbiljne“, te da ona nije samo targetirala navedene antirežimske medije kao entitete koji po direktivama Kremlja stvaraju nered, probleme i podjele u društvu, već je Kuova „svojim skandaloznim riječima nacrtala svojevrsne mete po svima onima čije tekstove i analize takvi mediji prenose“.

„Zašto kažem da se radi o nekoj vrsti prijetnje, zastrašivanja i crtanja mete? Zato što je opštepoznato da je američka ambasada već dugo neformalni centar moći u Podgorici, koji dobrim dijelom diktira poteze crnogorskog režima, ali i određuje politike i strategije dijela opozicije, pa i samih medija.“

„Ako stvari već tako stoje, poimenično prozivanje antirežimskih medija kao faktora koji rade za Rusiju i izazivaju nered i podjele u društvu, ne može biti drugačije shvaćeno nego kao jasan signal crnogorskim institucijama šta im je činiti sa takvim medijima. Kao što rekoh, izuzetno ozbiljna i opasna izjava američkog zvaničnika, koja iziskuje odgovor slobodne i demokratske javnosti, ako je uopšte ima u Crnoj Gori“, dodaje Vukićević za Sputnjik.

Da li će neko reagovati

Zbog ozbiljnosti ovakvih prijetnji, našeg sagovornika posebno zanima „da li su učesnici konferencije, na kojoj je gospođa Džudi Kuo izgovorila ove skandalozne riječi, na bilo koji način reagovali na takve prijetnje i zastrašivanja“, imajući u vidu da se, kako kaže „radi i o klasičnom primjeru ugrožavanja slobode izražavanja“.

„Ako nijesu, skandal bi bio potpun! Takođe, interesuje me da li će razne NVO, kao i tzv. građanska opozicija osuditi riječi otpravnice poslova u ambasadi SAD. Ukoliko takva reakcija izostane, dobićemo potvrdu da je naše društvo još uvijek pretpolitičko i da u njemu dobrim dijelom odnose i dalje uređuje i diktira inostrani zapadni faktor“, jasan je Vukićević.

Dodajmo, od političkih stranaka u Crnoj Gori za sada se oglasio samo Demokratski front (DF), čiji je potpredsjednik Slaven Radunović saopštio da je izjava otpravnice poslova ambasade SAD u Podgorici „skandalozno ponašanje jednog stranog diplomate, koje ne bi bilo tolerisano ni u jednoj suštinski suverenoj zemlji“.

„Ako Vlada ne reaguje na ovaj pokušaj inostranog uređivanja lokalnog medijskog prostora i crtanja meta svojim građanima koji uređuju i pišu na ovim portalima, ali posredno i svima koji ih čitaju, potvrdiće se sumnje da je crnogorska suverenost na nivou one koju su imale afričke kolonije početkom 19. vijeka“, poručio je Radunović.

Koga je pozvala američka otpravnica

On je ocijenio da je licemjerno što takva izjava dolazi od diplomate države koja je apsolutni svjetski lider u medijskom ratovanju i čije su „fejk njuz“ više puta poslužile kao povod za ratove sa milionskim žrtvama.

„Zamislite samo da je neka druga država otvoreno instalirala špijunsko-subverzivni štab za aktivnosti na društvenim mrežama i portalima, kao što je Digitalni forenzički centar (u CG)“, zaključio je Radunović.

Inače, otpravnica poslova u ambasadi SAD u Crnoj Gori rekla je, optužujući Sputnjik, „IN4S“ i „Borbu“ kao medije koji vode kampanju namenjenu „zavođenju javnosti, stvaranju nereda i problema u društvu“, da su „oni namjerno prezentovali pogrešne priče o uspostavljanju NATO baza u Crnoj Gori i tvrdili su da je Crna Gora dobila vojnu opremu koja će biti upotrebljena protiv Srbije i Rusije“.

Ona je pozvala sve da se udruže i da se dupliraju napori kako bi se obezbijedilo da Crna Gora bude zemlja koja zahtijeva visok kvalitet novinarstva.

„To je pravi način borbe protiv stranih uticaja i to je način na koji mogu da se stvaraju sposobne generacije koje su u stanju da obezbijede budućnost novinarstva u Crnoj Gori“, navela je Kuova.

Izvos: Sputnjik

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com