PODGORICA: Uhapšeno 12 osoba, među njima i policajci - Volim Podgoricu

PODGORICA: Uhapšeno 12 osoba, među njima i policajci

Dvanaest osoba, među kojima su i dva policajca, uhapšeno je jutros oko šest sati u međunarodnoj akciji sprečavanja trgovine ljudima.

Hapšenja su izvršena na teritorij Podgorice i Danilovgrada.

Dvojica uhapšenih policajaca Aco Kalpačina i Ratko Stojović službenici su Odjeljenja bezbjednosti (OB) Danilovgrad

Dvanaest osoba, među kojima su i dva policajca, uhapšeno je jutros oko šest sati u međunarodnoj akciji sprečavanja trgovine ljudima.

Hapšenja su izvršena na teritorij Podgorice i Danilovgrada.

Službenici Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Nikšić realizovali su akciju pod nazivom „Monika“ koja je rezultat višemjesečnih aktivnosti.

U periodu od januara 2019. godine policija je identifikovala organizovanu kriminalnu grupu pod nazivom „Monika“ koja je formirana u cilju vršenja krijumčarenja stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražioca azila. Ova organizovana kriminalan grupa je imala deset članova i djelovala je na način što je vršenjem radnji krijumčarenja u dijelu prihvata, tranzita, smještaja te ilegalnog prelaska državne granice na ruti Albanija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina prokrijumčarila više grupa od po deset do 20 lica.

Naime, policija je na području Herceg Novog, Danilovgrada i Nikšića, u saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem lišila slobode deset lica, Lj.Đ. (39), M.D. (58), Ž.D. (23), D.M. (33), V.P. (33), M.K. (50), S.A. (40), R.K. (66), D.D. (62) i A.P. (31) zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, kao i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Osim toga, policija je lišila slobode i dva lica, službenika Uprave policije, A.K.(46) i R.S. (49) zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni će biti privedeni Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost.

Tokom aktivnosti koje su sprovođene u okviru akcije „Monika“ ostvarena je međunarodna saradnja sa policijskim službama u Bosne i Hercegovine, kao i saradnja sa EUROPOL-om kroz razmjenu informacija.

Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti policije u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje učestvuju u krijumčarenju ljudi preko teritorije Crne Gore kao tranzitne zemlje.

Napominjemo, u posljednjih godinu dana presječeno je pet lanaca krijumčarskih mreža i razbijeno je pet organizovanih kriminalnih grupa koje su ukupno brojale 51 člana.

Jedan od prioriteta Uprave policije je borba protiv svih oblika organizovanog kriminala i krijumčarenja. Crnogorska policja će i dalje biti posvećena otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju svih krivičnih djela i energično će raditi na identifikovanju, lišenju slobode i procesuiranju svakog pojedinca, i u sopstvenim redovima, za kojeg bude postojala sumnja da je počinio bilo koje krivično djelo.

Uprava policije osuđuje nezakonito ponašanje navedena dva policijska službenika i pruža maksimalnu podršku nadležnim organima u procesuiranju ovakvih i drugih nezakonitih slučajeva i uradićemo sve što je u našoj nadležnosti u narednom periodu da svaki ovakav pojedinac, ukoliko postoji, bude otkriven, procesuiran i kažnjen u slučajevima u kojima se dokaže krivica u krivičnom postupku

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com