Vlada nema ingerencije u kadrovskoj politici i programskim rješenjima RTCG - Volim Podgoricu

Vlada nema ingerencije u kadrovskoj politici i programskim rješenjima RTCG

„Budžetom Crne Gore na godišnjem nivou se za funkcionisanje ovih institucija, i realizaciju brojnih programskih aktivnosti, opredjeljuje preko pet miliona eura. Ilustracije radi – u mandatu ove Vlade, preko Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava realizovano je 386 projekta čija vrijednost iznosi skoro 2,5 milona eura“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Premijerskom satu.
Odgovarajući na pitanje Ervina Ibrahimovića iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno” – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative da li Vlada i resorno ministarstvo planiraju da pobljšaju zastupljenost Bošnjaka u programskoj i kadrovdskoj strukturi Javnog servisa Crne Gore predsjednik Vlade je rekao da je naša zemlja jedinstven primjer mulitinacionalnog i multuvjerskog sklada, da ta društvena kohezija predstavljala čvrstu osnovu sveukupnog napretka Crne Gore, da tradicija dobrih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa seže u epohu nakon Berlinskog kongresa, i u vrijeme donošenja Ustava Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine, kada je naša zemlja, kao nijedna druga država u okruženju, institucionalizovala odnose sa vjerskim zajednicama i uspostavila mehanizme državne zaštite pripadnika manjinskih naroda.
„Crna Gora kao građanska država Ustavom je proklamovala posebne mehanizme zaštite manjinskih prava, koji svoju garanciju zadobijaju ne samo kroz krovni pravni standard, već po dubini, kroz djelovanje državnih organa i institucija“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.
Premijer je rekao da Vlada nema nadležnosti u oblasti donešenja odluka, kreiranja programskih sadržaja, niti kadrovskih politika Javnog servisa.
„Posebno je Zakonom o nacionalnom javnom emiteru i internim aktima Radio televizije Crne Gore demokratski učvršćena njena nezavisnost uređivanja programa, određivanja sadržaja i vođenja kadrovske politike. S druge strane, Vlada obezbjeđuje nazivisno i rekao bih izdašno finansiranje Radio televizije Crne Gore, u skladu sa Zakonom. Budžet javnog servisa uvećali smo gotovo za 20% u odnosu na 2018. godinu, i iznosiće skoro 15 miliona eura. Takođe, Vlada je posvećena i ostvarivanju odgovarajućih pretpostavki za profesionalizaciju medijskog prostora, njegovo unapređenje, te podsticanje medijskog pluralizma. Kao što vidite, nadležnosti Radio televizije Crne Gore imaju najveći stepen političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti. Postoje obaveze Javnog servisa o programskoj zastupljenosti svih subjekata društva, te u tom kontekstu i prava na zaštitu identiteta i nacionalne samobitnosti svih naroda u Crnoj Gori. Radio-televizija Crne Gore dužna je da proizvodi i emituje programske sadržaje koji promovišu multikulturalnost, multietničnost i multivjerski karakter Crne Gore, sadržaje koji doprinose poštovanju i ostvarivanju koncepta građanskog društva. Na taj način stvaraju se pretpostavke za djelovanje usklađeno sa međunarodnim standardima koje pominjete u obrazloženju pitanja. Sa svoje strane, Vlada je shodno aktuelnoj reviziji medijskog zakonodavstva i usklađivanju sa međunarodnim standardima, nedavno utvrdila Predlog zakona o Radio televiziji Crne Gore koji je utemeljen na najvišim garancijama političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti javnog servisa. Ovaj zakonski predlog je u trostrukom ekspertskom monitoringu Savjeta Evrope i Evropske komisije ocijenjen kao ‘u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope'“ – rekao je Premijer.
Predsjednik Vlade je zaključio da kkadrovska politika zaposlenih u Radio televiziji Crne Gore, saglasno pravilima, treba da se utvrđuje po jasno definisanoj zakonskoj proceduri, na osnovu javnog konkursa i uz kriterijume stručnosti, profesionalnosti i odgovarajućeg iskustva.
„Slažem se sa Vama, gospodine Ibrahimoviću, da u kontinuitetu treba unapređivati status pripadnika manjinskih zajednica, i svih građana Crne Gore, jer je to preduslov društvene kohezije i prosperiteta naše zemlje“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com