Home / NOVOSTI / Hronika / ŠOKANTNE SLIKE IZ BIH: Bolesna djeca VEZANA ZA KREVETE i radijatore, SVAKI DAN ŽIVE U PAKLU, još niko nije odgovarao (FOTO, VIDEO)
FOTO: YOUTUBE/KLIX.BA/SCREENSHOT / RAS SRBIJA

ŠOKANTNE SLIKE IZ BIH: Bolesna djeca VEZANA ZA KREVETE i radijatore, SVAKI DAN ŽIVE U PAKLU, još niko nije odgovarao (FOTO, VIDEO)

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije BiH tražeći da hitno reaguje zbog slučaja vezanja djece za namještaj i radijatore u Zavodu Pazarić.

Okupljanja su uslijedila nakon što je poslanik iz Naše stranke Sabina Ćudić na jučerašnjoj konferenciji za medije objelodanila fotografije o vezivanju štićenika Zavoda.

FOTO: D.Ć./KLIX / RAS SRBIJA
Demonstranti drže u vazduhu transparente “Vežite mene ako smijete”, “Neko za Pazarić mora odgovoriti”, “Mi smo djeca Pazarića”… piše Klix.

Okupljeni traže ostavke zbog uznemirujućih snimaka djece iz Zavoda za Pazarić koja su vezana za namještaj i radijatore.

Predstavnici demonstranata predali su svoje zahtjeve u zgradu Vlade FBiH.

FOTO: YOUTUBE/KLIX.BA/SCREENSHOT / RAS SRBIJA

-Djeca su izgladnjivana, vezana, sve oni znaju. Ovako neće proći. Ako naše inspekcije neće raditi imaju međunarodne organizacije. Ta djeca trebaju biti zaštićena, a ne da se tako ophode prema najranjivijoj grupi. Mi smo juče svi plakali. U toj djeci vidjeli smo svoju. Da mene nema, moje dijete bi bilo dolje – rekla je jedna od majki.

“The Washington Post” i “The New York Times”, neki od najuglednijih svjetskih medija, u svojim online izdanjima prenijeli su šokantne fotografije iz Zavoda Pazarić.

“Washington Post” navodi da su objavljene fotografije šokirale javnost, te da su zbog njih sinoć održani protesti, a da su novi najavljen, a “The New York Times” se osvrnuo na šokantne fotografije koje su juče objavljene.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je da se u roku od sedam dana provjere svi navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Poslanik Sabina Čudić iznijela je šokantne tvrdnje o stanju u kojem su deca štićenici Zavoda u Pazariću koji pokazuju, kako je rekla, da bolesnu djecu vežu za radijatore ili da im daju lijekove nedozvoljene za njihov uzrast.

– Djeca bivaju vezana, mnoga od te djece budu vezana po 24 časa. Mnoga djeca imaju zdravstvene poteškoće. Određen broj djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu mlađu od 12 godina – rekla je Čudićeva.

FOTO: YOUTUBE/KLIX.BA/SCREENSHOT / RAS SRBIJA

Na fotografijama koje je ona dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore, piše Klix.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

– Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci – rekla je Ćudić.

FOTO: YOUTUBE/KLIX.BA/SCREENSHOT / RAS SRBIJA

– Tražimo da da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama – rekla je Ćudić.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić tvrdi da se djeca u ovoj ustanovi ne fiksiraju te je pozvao poslanicu u parlamentu FBiH Sabinu Ćudić da kaže kada su snimljene fotografije koje je objavila javnosti.

– Tri mjeseca se borimo s tim stvarima. Sabina Ćudić je bila u Zavodu sa komisijom prije nekoliko dana i ništa nam nije rekla. Da je išta rekla o ovome, sigurno bi reagovali i tražili da nam kaže kada je to snimano – rekao je Salić. On je naveo da postoji spisak žena koje rade u tom paviljonu i da je portupak Ćudićeve udari na njihov čestiti rad.

Predstavnike građana okupljenih ispred zgrade Vlade FBiH do sada niko nije primio, a poručeno im je da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na sastanku i da nema vremena.

Razočarano su porućili da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih i da neće odustati od protesta.

klix.ba/blic.r

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com