BRKOVIĆ PRIJETI CRNOJ GORI: Ako bude oduzimanja opreme, slijedi nova tužba - Volim Podgoricu

BRKOVIĆ PRIJETI CRNOJ GORI: Ako bude oduzimanja opreme, slijedi nova tužba

Privredni sud okončao je juče raspravu po zahtjevu Ministarstva poljoprivrede da se oduzme zaloga, odnosno dio opreme od pljevaljske kompanije “Vektra Jakić”, jer im nije vratila kredit u iznosu od oko tri miliona.

Sutkinja Marina Đurović najavila je, nakon izvođenja dokaza i okončanja rasprave, presudu u zakonskom roku od 30 dana, kao i da će je strankama poslati poštom.
Vlasnik pljevaljske firme za preradu drveta je Vektra Montrenegro, biznismena Dragana Brkovića.

Sutkinja Đurović je prije okončanja rasprave odbila zahtjeve Brkovićevog advokata Ranka Grbavca da se odgodi ročište zbog mogućnosti da se spor riješi dogovorom, kao i zahtjev da sud angažuje vještaka koji bi utvrdio tačnu visinu duga “Vektre Jakić”.

“‘Vektra Jakić’ je uredno izmirivala obaveze po odobrenom kreditu sve do blokade računa, zbog čega je došlo do kašnjenja sa izmirivanjem rata. Da je blokada računa bila nezakonitra svjedoči nalaz vještaka u parnici koju je zbog blokade ‘Vektra Jakić’ povela protiv Opštine Pljevlja. Nesaglediva će šteta po ‘Vektru Jakić’ nastati ukoliko ovaj sud donese odluku da se obavi izvršenje”, istakao je Grbavac i najavio u tom slučaju novu tužbu.

Zamjenica zaštitnika imovinskih pravnih interesa države Žana Raičević, koja je u ovom postupku zastupa Ministarstvo poljoprivrede, uprkos dvadesetominutnom nestanku struje u sudu, nije dozvolila da se odgodi ročište, niti da se uđe u nove pregovore sa Brkovićevom kompanijom.

“Vektra Jakić” je bila u stečaju kada je država počela da pregovara sa Abu Dabi fondom o kreditu, i dugovala je državi za poreze i doprinose 2,5 miliona eura. Kompaniji je iz ovog programa, koji je tada vodio bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović, u oktobru 2015. odobren kredit od tri miliona dolara za pokretanje fabrike peleta, koji je povukla u januaru naredne godine.

Zbog nevraćanja obaveza, ugovor o kreditu je otkazan 29. januara 2019. prema podacima koje je saopštila juče sutkinja Đurović. Čim je otkazan ugovor, cjelokupan povučeni kredit dospio je za naplatu, a naknadno je propala prilika da se ovaj spor riješi mirnim putem.

Zbog toga zamjenica zaštitnika juče nije ni imala povratne informacije iz svoje kancelarije i Ministarstva poljoprivrede da eventualno uđe u nove pregovore, a Grbavac je nudio dogovor i da druga kompanija, iz Brkovićeve grupacije, izmiri neplaćene rate po osnovu kredita “Vektre Jakić”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com