DARMANOVIĆ POZVAO AMBASADORE NA RAZGOVOR: Da li će biti kažnjeni zbog afirmisanja govora mržnje? - Volim Podgoricu

DARMANOVIĆ POZVAO AMBASADORE NA RAZGOVOR: Da li će biti kažnjeni zbog afirmisanja govora mržnje?

Ambasadori Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović pozvani su na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova, nakon čega će ovaj resor donijeti odluku o daljim koracima, u skladu sa uobičajenom praksom i Zakonom o vanjskim poslovima.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije, ni na koji način, u bilo kom trenutku, bilo upoznato sa stavovima trojice ambasadora iznesenim u njihovom zajedničkom javnom oglašavanju, niti su izrečeni stavovi bili predmet konsultacija u okviru MVP, što je suprotno dobroj praksi i svim poznatim uzusima svake ozbiljne, profesionalne i odgovorne diplomatije”, saopštili su iz ovog resora.

Oni ističu, da svi i sve diplomate, a posebno oni najiskusniji i na najvažnijim mjestima i u MVP i u diplomatsko-konzularnoj mreži, moraju biti svjesni da ovaj poziv, i u profesionalnoj i u ličnoj ravni, podrazumijeva odgovornost, ozbiljnost i poštovanje države, svih njenih institucija, svih njenih politika i svih njenih građana, bez izuzetka.

“Prostor za improvizacije, lične stavove i lične sudove na javnoj sceni, ako i kada ga ima, mora biti korišćen uz krajnju odgovornost i delikatnost, što je, u ovom slučaju, izostalo. Svako javno istupanje crnogorskih diplomata mora biti utemeljeno na osnovnom načelu zaštite interesa i ugleda države Crne Gore, njenih organa i institucija, ali i na vrijednostima njenog građanskog ustrojstva”, jasni su u Ministarstvu.

Podsjetimo ambasadori su platili kaznu izrečenu suspendovanoj službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević, te saopštili su da je lako kazniti Nikčevićevu, ali da je teško trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog.

Sutkinja podgoričkog Suda za prekršaje Sonja Pepeljak donijela je rješenje kojim se Nikčević nalaže da plati novčanu kaznu od 600 eura zbog vrijeđanja vjernika koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Protiv tog rješenja Nikčević može uložiti žalbu Višem sudu za prekršaje.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com