GLAVI GRAD U SPOROVIMA: Budžet Podgorice opterećen sa 50 miliona tužbi - Volim Podgoricu

GLAVI GRAD U SPOROVIMA: Budžet Podgorice opterećen sa 50 miliona tužbi

Ukupna vrijednost sudskih sporova (tužbi), koje su građani i firme pokrenuli protiv Glavnog grada, u martu ove godine je iznosila čak 50.147.225 eura.

To je zvaničan podatak Direkcije za imovinu Glavnog grada, na koji je ukazano i u završnoj reviziji završnog računa za 2018, koju je radio „HLB Mont Audit”.

“Ovom revizijom ne mogu se sagledati eventualni efekti predmetnih tužbi na budžet Glavnog grada za naredni period”, navedeno je u dokumentu.

Međutim, u reviziji predloga završnog računa budžeta Glavnog grada od prije pet godina, koji je radila ista firma, navedeno je da vrijednost sudskih sporova pokrenutih od strane većeg broja fizičkih lica, koji se vode protiv Glavnog grada, bez troškova postupka, 26.705.473 eura.

Tada su u mišljenju naveli da bi budžet mogao u narednom periodu imati značajne odlive sredstava zbog sudskih procesa.

Jedan od milionskih i višegodišnjih sporova završen je nedavno – Evropski sud za ljudska prava donio je u oktobru odluku da Crna Gora isplati materijalnu štetu kompaniji “Kips” u iznosu od 4,5 miliona eura.

Vlasnik tog preduzeća Risto Drekalović tužio je Crnu Goru zbog toga što mu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša 2005. stopirao gradnju trgovačkog centra na Starom aerodromu.

Protiv Glavnog grada pokrenut je veliki broj radnih sporova, a za prvih šest mjeseci ove godine isplatio je skoro 1,9 miliona eura. Preko 2.300 zaposlenih podnijelo je tužbu zbog smanjenja plata i neusklađenih koeficijenata.

Radnicima je na osnovu presuda do sada isplaćeno preko pet miliona eura, a ta suma bi mogla da dostigne i cifru od 10 miliona, jer je završeno nešto preko polovinea predmeta.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com