PODGORICA: Matagužani ne daju Tuzima Crkvu i groblje! Ovo je teritorija koja im pripada već vjekovima - Volim Podgoricu

PODGORICA: Matagužani ne daju Tuzima Crkvu i groblje! Ovo je teritorija koja im pripada već vjekovima

Na zboru mještana Vranja i Mataguža koji jeodržan u nedjelju vodila se burna rasprava kome će pripasti crkva Svetog Nikole, groblje oko nje i kapela novoj Opštini Tuzi ili Podgorici. Prema katastarskim granicama crkva i groblje će biti dio tuška teritorije, a samo kapela ostaje Zeti iako se radi o imovini koja je vjekovima pripadala Matagužima. Takvo povlačenje granica žitelji Mataguža ne dozvoljavaju, piše Dan.

O ovom sastanku, koji je bio više nego buran nije upoznata Tanja Stajović, predsjednica Opštine Golubovci. Ona nije ni odgovorila na pitanja Dana već ih je potpisala PR služba.

“O navedenom sastanku nijesmo informisani”, navedeno je u odgovorima.

Dalje objašnjavaju da je obrazovan organizacioni odbor radi stvaranja uslova za početak rada novoosnovane Opštine Tuzi.

“Prilikom rješavanja razgraničenja granica između Opštine Tuzi i Opštine Golubovci angažovan je predstavnik našeg područja. Pitanje razgraničenja još nije definisano, ali je sigurno da će naš predstavnik zastupati interese Opštine Golubovci, po svim tačkama”, kažu iz PR službe.

Nakon što je veliki broj Matagužana napustio sastanak donijet je zaključak da se o crkvi i groblju traže mišljenje Mitropolije crnogorsko-primorske te da će biti kako oni kažu.

Mještanin Vranja Radovan Nikčević kazao je da su i crkva i groblje katastarski na njihovom zemljištu koje je prije mnogo godina dao mještanin Lukačević. Međutim, sa njim nijesu saglasni svi Vranjani.

“U Vranju su mišljenja podijeljena kada je u pitanju zahtjev da nama pripadne groblje. I crkva i groblje su na imanju koje je zadužbina Vranjana. Mještanin Lukačević dao je deset rala zemlje gdje je sve to napravljeno. Na tom groblju grobnice imaju pravoslavci iz Vranja, a dozvolili smo i da se tu sahranjuju Milići iz Pothuma, ali i pravoslavci iz Vrake. Smatramo da naše selo ne smije ostati bez crkve i groblja. Matagužani se ne slažu, a mi smo u Vranju podijeljenih mišljenja. Bili smo na razgovor i sa predsjednicom odbora za razgraničenje i saopštili joj da nije lijepo da se crkva i groblje razdvajaju. Sada je dogovor da idemo kod mitropolita i da zatražimo njihovo mišljenje. Ono što on bude rekao mještani se slažu. Mada sve će zavisiti od komisije za razgraničenje”, tvrdi Nikčević.

Radovan Nikčević smatra da su im za groblje i crkvu Matagužani nudili Kaljevića imanje koje je teritorijalno u Zeti, a administrativno pripada Vladnima.

“O takvim stvarima ne mogu mještani odlučivati, već će se tu opštine dogovoriti. Više se nećemo sastajati sa Matagužanima jer nema svrhe”, rekao je Nikčević.

Mještanin Mataguža Dragan Maco Grbavčević kazao je da se na ovaj način unosi nemir bez ikakve potrebe, kad je poznato da je groblje njihovo.

“Pola građana je napustilo sastanak koji je bio više nego buran. Znam da se išlo kod predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja i da je dogovoreno da granica ide vrhom brda. Sad dio Vranja, na čelu sa Radovanom Nikčevićem, traži da prisvoje crkvu i groblje. Samo žele da unesu nemir. Crkva neće da se miješa u ovo, ali se zna da je ona mataguška i ne damo je”, rekao je Grbavčević.

Sastanku je prisustvovao Luka Popović koji kaže da se nijesu štedjele riječi u odbrani stavova.

“Mnogi smatraju da je granica ulica između, dok neki tvrde da je granica podnožje brda. Da kapela pripadne nama, a groblje njima, stvarno ne može. Očigledno neko hoće da napravi bruku, da se zavadi narod, a nesporno je da većina želi da ostanemo u Zeti”, navodi Popović.

Ratko Vukčević navodi da nikako ne može groblje pripasti tuškoj opštini.

“Matagužani su izričiti da groblje bude njihovo, a bilo je vranjsko-mataguško. Otac, majka i brat su mi sahranjeni na tom groblju, a sjutra može biti da počuvaju u drugoj opštini. To će dovesti do toga da se narod posvađa, a nadamo se mirnom rješenju”, ističe Ratko Vukčević.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com