Da li Podgoričani radije kupuju vodu? (VIDEO) - Volim Podgoricu

Da li Podgoričani radije kupuju vodu? (VIDEO)

Na uvoz vode Crna Gora potroši 11 miliona eura godišnje. Stručnjaci kažu da treba bolje da obratimo pažnju na resurs koji znači život, jer smo vodom bogati i to možemo da okrenemo u svoju korist.

Naši sugrađani kažu da nekad radije biraju vodu koju će kupiti.

“Radije je kupujemo posebno kad su kiše, smatram da je zagađena”.

“Radije kupujem”…

Godišnje Crna Gora za uvoz vode potroši gotovo 11 miliona eura. Najviše uvozimo vodu iz zemalja regiona. Na prvom mjestu je Srbija – iz te zemlje uvezemo vodu vrijednu 9 i po miliona eura. Slijede Bosna i Hercegovina, potom su tu Slovenija, Hrvatska.

Hidrobiolog Bogić Gligorović uvjerava da je nauka pokazala da imamo veoma čistu i kvalitetnu vodu u čitavoj zemlji. To pokazuju i rijetke vrste koje biraju samo nezagađeni prostor.

“Crna Gora je izuzetno bogata vodom i predstavlja jednu od najbogatijih, u odnosu na površinu, najbogatijih država sa nadzemnim i podzemnim vodama, imamo ogroman broj izvora koji se mogu i održivo koristiiti”, kaže Gligorović.

Ima međutim i građana koji su saglasni sa stručnjacima.

“Naša voda je dobra, čista, Crna Gora ima dobru vodu ne moramo je kupovati i sigurno je kvalitetnija nego ona što stoji po flašicama. A onu puštiš otočiš, hladnu popiješ i to je to”, kaže jedna sugrađanka.

“Mislim da se više pije sa česme, mada dobro, kod nas su te vode dobre pa nema razloga da kupujemo”, dodaje sugrađanin.

Gligorović kaže kako ne umije da objasni zašto toliko vode kupujemo.

“To je po meni neki trend da se voda kupuje i da smatramo da je ta voda koja se nalazi u bocama, plastici, čistija i prerađenija, da li je neki uticaj industrije voda, trend uticaj medija i slično meni nije jasno o čemu se u potpunosti tu radi”, poručuje on.

Ukoliko kao društvo, poručuje Gligorović, posvetimo posebnu pažnju podzemnim vodama, naučimo da pravilno koristimo naše izvore, tako da ih ne opteretimo previše, a opet uzmemo od njih onoliko koliko nam nude, možda i shvatimo njihovu stvarnu moć. Ako ni zbog čega drugog, a ono makar zbog otpada koje stvara plastika u kojoj je kupovna voda, i utroška energije kako bi se ta ista voda proizvela.

(Prva)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com