MCP zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti organizuje sabor u Nikšiću - Volim Podgoricu

MCP zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti organizuje sabor u Nikšiću

Iz Mitropolije crnogorsko primorske najavili su danas da će 21. decembra organizovati Predbožićni narodni sabor u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u povodom najavljenog skorog usvajanaj Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki  Joanikije rekao je danas da na taj način pravoslavni vjernici i Crkva još jednom žele da skrenu pažnju domaćoj i stranoj javnosti na, kako tvrdi, nepravdu kojoj su izloženi. Ponovio je više puta izrečenu prijetnju da su spremni da “svoje” svetinje brane, ako bude trebalo i svojim životima.

“Ne možemo dopustiti da se naša vjera prlja i ponižava, da se gaze zavještanja naših Svetih predaka”, rekao je Joanikije u manastiru Đurđevi Stupovi gdje je na praznik Svetog mučenika Platona, 1. decembra, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Po njegovim riječima  “u pravnom smislu, apsolutno, potpuno i do kraja, je razobličena zla namjera, manifestovana, najprije, kroz Nacrt zakona o slobodi vjere, potom kroz Predlog zakona o slobodi vjere”, ali to, smatra on, nije bio Nacrt, niti Predlog zakona o slobodi vjere, nego plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova Božjih.

On tvrdi da je istu namjeru vlast imala i ljetos, ali je, po njegovom mišljenju, zaustavio veliki Trojčindanski narodni skup u Podgorici.

Zapitao je kako je moguće da se u jednoj državi daju sva prava putem ugovora katoličkoj Crkvi, islamskoj i jevrejskoj zajednici.

“Sa njima je država potpisala ugovore i garantuje im sve, a pravoslavnu Crkvu, kao najbrojniju u Crnoj Gori i koja je stvarala ovu državu, ponižava i dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na prethodno pomenute”, tvrdi Joanikije.

Po njegovim riječima, ovih dana, održan je sastanak na kome, ako je riječ o principima, o pravu, o pravdi, kontinuitetu pravoslavne vjere, koja je u Crnoj Gori toliko ubjedljiva i svuda prisutna, predstavnici vlasti nijesu imali šta da kažu.

On je ustvrdio da u svemu ovome postoji još jedna zla namjera za šta, kako je naveo, ima dokaze. Pripremljeni zakon, napomenuo je on, neće moći da se primjenjuje, bez obzira da li će proći ili ne, ali to vlastima nije mnogo ni važno.

Svetu arhijerejsku liturgiju, 21. decembra, u 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služiće više arhijereja zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i sveštenstvom.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com