“Odlučili smo da ipak živimo. Uz par trikova, dodir svjetlosti ili eto, iz inata!” (VIDEO) - Volim Podgoricu

“Odlučili smo da ipak živimo. Uz par trikova, dodir svjetlosti ili eto, iz inata!” (VIDEO)

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruženje mladih sa hendikepom objavilo je tri filma Gojka Berkuljana koji su osmišljeni su da mijenjaju perspektivu iz koje posmatramo invaliditet.

Pomalo naviknuti na holivudskim celofanom umotane stereotipne likove s invaliditetom, prikazane na suprotnim polovima: potpune nemoći i zavisnosti, ili, nasuprot njima, superherojstva, iz UMHCG kažu da nerijetko zaboravljamo na to da osobe s invaliditetom žive svoje nimalo holivudske živote svuda oko nas.

“Okruženi barijerama, neznanjem, nevještim pokušajima da se udjeljivanje teško stečenih prava „na kašičicu“ smatra izuzetnim dostignućem i „brigom“, u svijetu u kojem se i prosti izlazak iz kuće dovede u istu ravan uspjeha kao let na Mars, odlučili smo da ipak živimo. Uz par trikova, dodir svjetlosti ili eto, iz inata”, saopštili su iz UMHCG.

Filmovi Ambrozovi životni trikovi, Dodir svjetlosti i Iz inata, u režiji Gojka Berkuljana osmišljeni su da mijenjaju perspektivu iz koje posmatramo invaliditet.

“Ni kao superheroje, ni kao nekoga koga treba žaliti, u filmovima, upoznajemo svakodnevicu tri osobe kojima je jedina zajednička karakteristika invaliditet. S različitim životnim iskustvima, hobijima, interesovanjima, pogledima na svijet. U tom pogledu na svijet sve troje protagonista dijele jednu vrijednost koja je jedini put do uspjeha – jednakost. Bez pristajanja na išta manje, i bez težnje za nezasluženim dobijanjem bilo čega više”, kazali su iz Udruženja.

“Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji UMHCG već godinama ne obilježava tradicionalno jer se za prava i dostojanstvo borimo svakog dana, i protokolarni, često namjerno ovim povodom smišljeni događaji, nas omalovažavaju i vrijeđaju, pozivamo vas, naše najjače saradnike, da prikazivanjem (objavljivanjem) nekog, ili po mogućnosti sva tri, snimljena filma, koja vam šaljemo, doprinesete rušenju najačih predrasuda o osobama s invaliditetom – onih koji proističu iz stavova ljudi.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com