DF traži da dan rođenja Njegoša bude državni praznik - Volim Podgoricu

DF traži da dan rođenja Njegoša bude državni praznik

Poslanici Demokratskog fronta dostavili su Skupštini prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o državnim i drugim praznicima kojim traže da se 13. novembar dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi državnim praznikom.

Iz tog političkog saveza predlažu da se taj praznik zove “13. novembar-Dan Petra II Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture”.

“Ovim zakonom se uvodi novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jednog od najvažnijih istorijskih ličnosti Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša, vladara, vladike, pjesnika i filozofija. Njegovo bogato književno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela pervedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprelaznost”, navodi se u obrazloženju DF-a koji je danas dostavljen Skupštini.

Ovo nije prvi put da se predlaže da 13. novembar bude državni praznik. Vlada Crne Gore je 22. novembra 2016. aktuelizovala izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik. Međutim krajem decembra 2016. godine Vlada ga je povukla iz skupštinske procedure.

(Borba.me)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com