Osam novih inovativnih projekata dobiće grantove - Volim Podgoricu

Osam novih inovativnih projekata dobiće grantove

 

Finalna evaluaciona komisija pozitivno je ocijenila osam (8) prijedloga inovativnih projekata. Iznos traženog sufinansiranja od strane Ministarstva nauke iznosi oko 700.000 eura, a u toku su pregovori oko budžeta sa nosiocima projekata.

Prva sistematska podrška inovacijama ove vrste započeta je 2018. godine. U periodu od samo dvije godine izdvojićemo sredstva od oko 1.4 miliona eura za 18 inovativnih projekata, od kojih su 80% nosioci inovativna preduzeća. Ishod ovih konkursa je da smo za uložen 1 euro dobili dodatnih 0.5, jer se zahtijevalo sufinansiranje, a na 18 inovativnih projekata sufinansiranje korisnika iznosi oko 740.000 eura. Kroz ova dva konkursa zapošljavamo skoro 50 ljudi, mahom inžinjere i programere.

Svjesni značaja ove vrste podrške, Vlada Crne Gore je u početkom jula ove godine usvojila i Kolaborativni program za inovacije (2019-2024) kako bi se olakšala procedura, a koji se naslanja na prioritete Strategije pametne specijalizacije (S3) i prati period njenog trajanja.

Kvalitet projekata garantuje i dvostepena međunarodna evaluacija. Ove godine smo imali čak 34 prijave, od čega su 30 projektnih prijava bile inicirane od strane inovativnih preduzeća. Prag od 70 poena u prvoj fazi evaluacije prešle su 22 projektne prijave, koje su potom upućene na drugu fazu međunarodne evaluacije, čiji je fokus bio na inovativnosti, potencijalima za komercijalizaciju i konkurentnosti i imao je formu ‘pitch a project’. Finalna evaluaciona komisija u sastavu od tri međunarodna eksperta koja je sprovodila drugu fazu od 22 projekta pozitivno je ocijenila i preporučila za sufinansiranje 8 projekata.

U pogledu prioriteta utvrđenih u Strategiji pametne specijalizacije (S3) (2019-2024), od osam pozitivno ocijenjenih projekata tri (3) projekta su kandidovana u okviru prioriteta Informaciono-komunikacione tehnologijetri (3) u okviru prioriteta Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, dok su dva (2) projekta u okviru Energije i održive životne sredine.

Planirane aktivnosti na pozitivno ocijenjenim projektima obuhvataju 28 novih zapošljavanja/radnih mjesta, dok je u pogledu partnerstava na pet (5) projekata ostvareno partnerstvo između privrednih subjekata i naučnoistraživačkih ustanova, a na (3) projekta partnerstvo između privrednih subjekata. Na jednom inovativnom projektu planirano je i osnivanje spin-off preduzeća.

Rang listu možete preuzeti OVDJE

Svečana dodjela grantova za inovativne projekte biće upriličena u Vili Gorica u srijedu, 11. decembra 2019. godine.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com