OTVARANJE IZOŽBE: 70 godina crnogorske kinematografije - Volim Podgoricu

OTVARANJE IZOŽBE: 70 godina crnogorske kinematografije

 

Povodom obilježavanja 70 godina od nastanka crnogorske kinematografije, večeras će u 19 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu biti otvorena izložba fotografija, materijala i filmskih aparata sačuvanih tokom sedam decenija.

Izložba „70 godina crnogorske kinematografije“ obuhvata sve segmente iz ove kulturološke baštine: fotografije iz ličnih arhiva nekadašnjih crnogorskih filmskih radnika, fotoaparate, kamere i kinoprojektore iz tog perioda, filmski materijal, plakate, festivalske nagrade,  crnogorski kinoamaterizam, nekadašnje i sadašnje kino dvorane, kao i djelatnost organizovane crnogorske produkcije. Izložba je postavljena na 24 panoa sa preko 250 fotografija i vitrinama sa ostalim eksponatima.

 

U susret Podgorica film festivalu, koji počinje sjutra, izložbu će otvoriti Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture Crne Gore. Autor izložbe je reditelj Momir Matović.

 

U toku trajanja izložbe od 2. do 15.decembra biće organizovani susreti osnovaca, srednjoškolaca, studenata i građana Podgorice sa autorom izložbe koji će ih provesti kroz jedan svojevrsni filmski vremeplov. Izložba će trajati 15 dana.

 

Organizatori su Ministarstvo kulture Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport glavnog grada Podgorice u okviru kulturne manifestacije DEUS 2019, Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i matFILM Montenegro.

Kratak osvrt na istoriju crnogorske kinematografije:

 

Kinematografiju u Crnoj Gori, odmah po izumu braće Limijer, donijeli su izvanjci, snimajući razne dvorske kraljevske svečanosti na Cetinju i putujući dalje po Crnoj Gori.

 

Godine 1921. snimljen je u Italiji dugometražni film sa crnogorskom temom „Voskresenja ne biva bez smrti“ za koji je scenario napisao Vladimir Đ. Popović u proizvodnji „Sangro filma“ iz Rima.

 

Poslije II svjetskog rata prvi kontakti sa filmom u Crnoj Gori bitno su uticali na stvaranje filmske kulture, što će se odraziti čim se budu stvorili uslovi za proizvodnju, pa će se mnogi mladi ljudi iskazati u ovoj novoj narativnoj senzaciji saopštavanja misli i ideja.

 

Tako se oktobra 1947. godine osniva Komisija za kinematografiju pri Predsjedništvu Vlade Narodne Republike Crne Gore sa sjedištem na Cetinju. Već 1947. godine sa obučenim crnogorskim filmskim kadrom snimljen je prvi Mjesečni pregled NR Crne Gore. Odmah sljedeće 1949. osniva se preduzeće za proizvodnju filmova NRCG sa nazivom „Lovćen film„ pa po njegovom gašenju tu tradiciju nastavljaju Filmski studio Titograd, Zeta film iz Budve…

 

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com