KRIVIČNA PRIJAVA: Profesorica i ranije „pozajmljivala” radove od studenta? - Volim Podgoricu

KRIVIČNA PRIJAVA: Profesorica i ranije „pozajmljivala” radove od studenta?

Suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović u oktobru 2014. je kao svoj predstavila rad „Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije“ na međunarodnom skupu i u Zborniku radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, iako se radi o specijalističkom radu njenog studenta Danila Spahića.

To piše u krivičnoj prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), koju je ta nevladina organizacija juče podnijela podgoričkom Osnovnom tužilaštvu.

Pravnik Danilo Spahić potvrdio je da je u septembru 2014. odbranio specijalistički rad „Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije“.

Nije htio detaljnije komentarisati, a istakao je da je to za njega “novost”, te da živi i radi u inostranstvu, zbog čega nema potpune informacije.

Suspendovana vanredna profesorica je već optužena da je rad studenta Đorđija Drinčića iz 2018. predstavila kao svoj u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život” i suđenje je u toku.

“Bojana Lakićević Đuranović je u oktobru 2014. godine u Zborniku radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Pale, oktobar 2014, ISBN 978-99938-57-41-9 objavila rad pod svojim imenom a pod nazivom ‘Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije’. Taj rad koji je predstavljen i na međunarodnom naučnom skupu, održanom 25. oktobra 2014. godine (kako se navodi i referatu Lakićević Đuranović objavljenom u Biltenu UCG br. 439) gotovo je u cjelosti preuzet od studenta Danila Spahića, kojem je bila mentorka prilikom izrade njegovog specijalističkog rada pod nazivom ‘Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije’ a koji je on odbranio u septembru 2014. godine na Pravnom fakultetu UCG, odnosno prije nego što je ona objavila rad u navedenom zborniku”, stoji u krivičnoj prijavi koju potpisuje izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević.

U prijavi se još ističe da je Spahićev rad daleko širi, u odnosu na ono što je Lakićević-Đuranović objavila.

“Prema našim nalazima, u radu Lakićević Đuranović nema više od sedam rečenica koje nijesu integralno prenesene iz njegovog rada. Cijenimo da je Lakićević Đuranović time sračunato doprinijela dovođenju u zabludu i održavanju u zabludi lica koja se bave pravnom naukom iz predmetne oblasti, kao i lica koja se bave relevantnošću predmetnih radova koji se objavljuju”, navodi se u prijavi CGO.

Dodatno i veoma važno, Lakićević Đuranović je na osnovu ovoga rada u oktobru 2018. godine birana u naučno-nastavno zvanje, pa postoji osnov sumnje da je tada stekla protipravnu korist u smislu stava 2, člana 233 Krivičnog zakonika, stoji u krivičnoj prijavi dostavljenoj ODT-u.

Rad Spahića ima 30 strana, od čega je izabrana tema razložena na 28. Rad Lakićević Đuranović ima 10 strana.

Osim što imaju isti naziv, gotovo identični su i nazivi poglavlja – Istorijski okvir – institucionalni okvir EU od sporazuma iz Mastrihta do lisabonskog sporazuma, Evropska unija danas: Institucionalni okvir nakon ratifikacije Lisabonskog sporazuma, Evropski parlament, Evropski savjet, Evropska komisija, Savjet ministara, Sud pravde Evropske unije, Opšti sud, Građanski sud.

Spahić dalje objašnjava ulogu Evropskog revizorskog suda i Evropske centralne banke, dok Lakićević Đuranović daje zaključak. U oba rada – zaključak je isti.

Vanredna profesorica u ranijim obraćanjima medija tvrdila je da se radi “o nezapamćenoj medijskoj hajci”, te da će “nadležni organi dati završnu riječ, a ja ću satisfakciju za povredu časti i ugleda potražiti pred nadležnim organima u Crnoj Gori i van nje”.

Univerzitet da se bavi plagijatima a ne nevladine organizacije

CGO je juče rektoru Danilu Nikoliću i predsjednici Naučnog odbora Ireni Orović dostavio inicijativu za pokretanje postupka provjere autentičnosti rada „Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije“ Lakićević Đuranović, koji je bio dio podnesene dokumentacije za izbor u naučno zvanje.

Saopštili su rukovodstvu UCG da su protiv suspendovane profesorice podnijeli novu krivičnu prijavu.

“Koristimo i ovu priliku da ponovo izrazimo žaljenje što rukovodstvo UCG sistemski odbija da se valjano bavi ovim slučajem. Najveću odgovornost ima upravo rukovodstvo UCG da svaki navod o neetičkom i/ili nezakonitom djelovanju svog osoblja hitno ispita i utvrdi činjenično stanje. Nasuprot tome, bili smo svjedoci odbijanja takvog pristupa rukovodstva UCG, a imajući u vidu da smo vam još prije pet mjeseci odgovorno sugerisali da čitav akademski rad Lakićević Đuranović provjerite”, navodi se u inicijativi.

Danilo Nikolić
Da NVO ne rade njegov posao: Nikolić(Foto: Ucg.ac.me)

Iz CGO podsjećaju da su toj ustanovi prošle sedmice uputili i “detaljnije indicije kako bi vam pomogli da konačno, sa lakše startne pozicije, pristupite ovom poslu, a ovim putem vam šaljemo jedan primjer koji je potpuno obrađen”.

“Nadamo se da će makar ovo sada biti za vas motivirajuće da slučaj Lakićević Đuranović u cjelosti ispitate i na taj način pokažete da držite do akademskih principa i akademske časti na UCG, iako je jasno da su ti principi i ta čast dosta nisko na listi vaših prioriteta. Na to bjelodano ukazuje slučaj ove profesorice Pravnog fakulteta. Konačno, takav vaš napor bi i nas relaksirao daljeg bavljenja ovim slučajem pa bi se mogli posvetiti drugima za koje, takođe, postoje slične indicije”, poručuju iz CGO.

Poručuju i da žele da vjeruju da Naučni odbor i druga tijela UCG imaju više mehanizama i raspoloživih eksperstkih kapaciteta nego CGO.

“Kao i da bi bilo bolje da do saznanja o nepravilnostima u radu svog akademskog osoblja dođu sami organi UCG, a ne da to mi radimo, jer svaki naš nalaz ovog tipa je podjednako problem za UCG koliko i za člana vašeg akademskog osoblja koji je predmet naše obrade. Apelujemo da ovaj slučaj stavite u prioritete svog rada jer se u njemu ogleda kompletan odnos prema akademskom integritetu aktuelnog rukovodstva UCG, a prije nego nastupe teže štetne posljedice po UCG”, zaključuje se u dopisu rektoru Nikoliću i predsjednici Naučnog odbora Ireni Orović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com