DJEVOJČICE I DJEVOJKE SA BALKANA PRODAJU ZA 120.000 EVRA! Predatori žrtve traže preko društvenih mreža i OVAKVIH OGLASA NA INTERNETU - Volim Podgoricu

DJEVOJČICE I DJEVOJKE SA BALKANA PRODAJU ZA 120.000 EVRA! Predatori žrtve traže preko društvenih mreža i OVAKVIH OGLASA NA INTERNETU

Djevojčice i djevojke od 11 do 25 godina, ali i mlađe, najčešće su mete internet predatora, odnosno onih koji se bave trgovinom ljudima. Nedavno je oktriven zastrašujuć podatak da se cijena djevojčica i djevojaka na crnom tržištu trgovine ljudima kreće i do 120.000 evra.

Ovi zastrašujući podaci iznijeti su na tribini “Trgovina ljudima i opasnosti na internetu” koja je održana prije nekoliko dana povodom obilježavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva.

– Nezvaničan podatak je da su djeca iz Srbije i Rusije najskuplja na tržištu i njihova cijena se kreće do 120.000 evra. Takođe, nelegalno usvajanje je jedan od oblika trgovine ljudima. Prema poslednjim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, prošle godine je broj žrtava u Srbiji bio 76, od kojih je 71 srpske nacionalnosti – rekla je za „Blic“ Aleksandra Urošević, trening menadžer Unitas fonda.

– Ogroman profit i nizak rizik da će trgovac biti uhapšen su razlozi iz kojih je ova kriminalna industrija u ekspanziji – istakla je Urošević.

Ona je otkrila da je trgovina ljudima “nabrže rastuća grana kriminalne industrije” i da ostvaruje profit veći od 152 biliona dolara na godišnjem nivou.

– Jednu osobu koju trgovci ljudima kupe, mogu da otplate za sedam dana – kaže ona.

Upravo zbog toga, trgovci ljudima motivisani su da na internetu mapiraju i djecu iz Srbije.

– Najčešće žrtve su ženske osobe starosti od 11 do 25 godina, jer su najranjivije u tom periodu života. To su djeca koja iz porodica koje su u ekonomskom i socijalnom smislu deprimirane, siromašne, ali treba napomenuti ni da sam stalež nije nešto što vas zapravo štiti od ulaska u lanac trgovine ljudima – dodala je Urošević.

HapšenjeFOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA Hapšenje
Na konferenciji je napomenut i zastrašujuć podatak da su “pedofili svoj kriterijum potražnje spistili od nula do 3,5 godine starosti”.

– Seksualni odnos sa djecom u toj uzrasnoj kategoriji najviše se plaćaju – rekla je Urošević i dodala je da je u Srbiji prošle godine raksrinkana jedna sajber jazbina.- Sajber jazbine su organizovane kuće, to su prostori koji se iznajmljuju, gdje se na različite visoko organizovane načine regrutuju djeca koja se izlažu nasilju ili seksualno zlostavljaju, maltretiraju, slikaju u raznim pozama, a onda se taj materijal na organizovan način, putem dark veba, dalje distribuira – objasnila je Urošević, i podsjetila da je poslednja sajber jazbina u Srbiji raskrinkana 2018. godine u Bačkom Petrovom Selu.

Radna eksploatacija

Još neki od oblika ove kriminalne industrije su i radna eksploatacija (građevinarstvo, poljoprivreda, ratovanje), nekomercijalna eksploatacija (prinudni brak, ilegalno usvojenje) i drugi oblici trgovina organima, prošnja i kriminal.

Trgovina ljudima se, najčešće, krije iza oglasa za posao, modnih agencija, salona za masažu, eskort ili agencija za poslovnu pratnju, barova i striptiz klubova, studiranja u inostranstvu, a najveći prostor za vrbovanje žrtava predstavlja internet.

Ako osoba odluči da se javi na određeni oglas za posao, Urošević preporučuje da se „obavezno pretraži sajt APR-a kako bi se uvjerili da dati poslodavac ima uredno registrovan matični broj, PIB i broj fiksnog telefona na sajtu Agencije za privredne registre“.

Zaključan profil na društvenim mrežama

S obzirom na to da trgovci ljudima organizuju ljude koji će raditi za njih i stupati u kontakt sa djevojčicama, neophodna je apsolutna obazrivost “jer su u pitanju izuzetni psiholozi skloni manipulaciji.”

– Neophodno je alarmirati širu javnost i posebno senzitivisati roditelje da izgrade povjerenje sa svojom djecom i dopru do njih kako bi djeca prihvatila nužne savjete koji ih mogu zaštititi od upadanja u lanac trgovine ljudima. Ključ je da se od najranijeg djetinjstva stvara povjerenje između djeteta i roditelja, nikako prinudni razgovori ili zabrane. Podrazumijeva se ogranicen pristup kompjuteru i internetu – zaključila je ona.

Internet je glavno mesto na kom predatori traže svoju sledeću žrtvuFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Internet je glavno mjesto na kom predatori traže svoju sledeću žrtvu

Ono što je posebno važno i neophodno, jeste da profil svakog djeteta na društvenim mrežama bude zaključan, da njihovi „internet prijatelji“ budu isključivo osobe koje dijete poznaje. Takođe, važno je i da se dijete ne taguje na fotografijama, ne smije da se “locira”, a ne treba ni detaljno da opisuje vlastita interesovanja.

Blic.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com