EU DALA ZELENO SVJETLO ZA CRNOGORCE: Otvoreno još jedno poglavlje na putu ka Uniji - Volim Podgoricu

EU DALA ZELENO SVJETLO ZA CRNOGORCE: Otvoreno još jedno poglavlje na putu ka Uniji

Države članice Evropske unije (EU) dale su zeleno svjetlo na Izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija u pregovorima Crne Gore sa Evropskim unijom, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Vladi Crne Gore.

“Vlada Crne Gore ima informaciju da su svih 28 država članica dale zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju 8 – Konkurencija”, navedeno je u odgovoru koji je iz Generalnog sekretarijata Vlade dostavljen radiju.

“To je potvrda da je Crna Gora u ovoj oblasti uradila sve što je bilo potrebno i da su države članice to prepoznale.

Sada je na državama članicama i Evropskoj komisiji (EK) da zakažu međuvladinu konferenciju na kojoj će i formalno biti otvoreno ovo poglavlje”, saopštili su u Sekretarijatu Vlade Crne Gore.

Poglavlje 8, Konkurencija je jedno od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja koje se uvek otvara i zatvara među poslednjima, navedeno je na zvaničnom sajtu Kancelarije za evropske integracije Crne Gore.

“Glavne aktivnosti u narednom periodu će biti usmjrene na unapređenje rezultata u politici konkurencije i kontrole državne pomoći, s posebnim osvrtom na kaznenu politiku i konkretne slučajeve državne pomoći. Jedan od ključnih preduslova za napredak u ovom poglavlju je jačanje kapaciteta za primjenu zakonodavstva u ovoj oblasti”, navedeno je na sajtu.

Crna Gora je u pregovorima sa Evropskom unijom do sada otvorila 32 od ukupno 33 poglavlja, dok je ostalo neotvoreno još Poglavlje 8, koje je posvećeno konkurenciji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com