OTAŠEVIĆA NAPAO SLUŽBENIK MUP-A I TJELOHRANITELJ BIZNISMENA ZORANA BEĆIROVIĆA: Kamere štite, tužilac ćuti i gleda - Volim Podgoricu

OTAŠEVIĆA NAPAO SLUŽBENIK MUP-A I TJELOHRANITELJ BIZNISMENA ZORANA BEĆIROVIĆA: Kamere štite, tužilac ćuti i gleda

Podgoričko tužilaštvo još nije odlučilo da li je službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Mladen Mijatović počinio krivično djelo nasrćući na novinara Vladimira Otaševića.

Vijestima je iz vrha Uprave policije nezvanično saopšteno da je taj zaposleni u Direktoratu za vanredne situacije, njihovim inspektorima priznao da privatno obezbjeđuje biznismena Zorana Bećirovića, u čijem je društvu bio i kada je fizički i verbalno napao izvještača lista Dan.

“Tužilac je upoznat sa prijavom novinara. Naložio je da se uzmu izjave od Otaševića i da se identifikuje NN lice koje je prijavio. Identifikovan je Mijatović i od njega je uzeta izjava. Izuzeti su i video snimci”, saopštio je izvor Vijesti.

Do incidenta je došlo pošto je Otašević pokušao da fotografiše Bećirovića koji je skupa sa višim državnim tužiocem Milošem Šoškićem obilazio radnje, u tržnom centru Delta.

Novinar tvrdi da je tužilac cijelo vrijeme mirno posmatrao napad na njega: “To se sve dešavalo naočigled tužioca koji riječ nije rekao i samo je nijemo gledao, šta je, kako sam kasnije saznao, radio pripadnik MUP-a. Nakon svega čekam da vidim šta će nadležni državni organi da učine povodom napada i izrečenih prijetnji i uvreda”, kazao je Otašević “Vijestima”

Iz policije su rekli da biznismen i viši tužilac još nisu saslušani:

“Šoškić i Bećirović nisu saslušani, ali to će biti učinjeno ako tužilac procijeni da treba. ODT-u smo proslijedili izjave Otaševića i Mijatovića i snimke sa nadzornih kamera”, rečeno je Vijestima iz te institucije.

Bećirović je par dana prije incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je prijetio vještaku Aleksandru Rakočeviću. Tereti se da je počinio krivično djelo – sprečavanje dokazivanja.

Otašević je policajcima ispričao da je u šoping molu primijetio Bećirovića i da mu je privukla pažnju činjenica da je nedavno osumnjičeni za krivično djelo – u društvu tužioca Šoškića, zbog čega je odlučio da to fotografiše.

Rekao je da je tada na njega nasrnuo Bećirovićev tjelohranitelj, ali da nije pomoglo ni to što se predstavio i rekao da je novinar.

“Međutim, ovaj čovjek se na to nije obazirao, već me je uhvatio za vrat i privukao me sebi i počeo da me vrijeđa: ‘Bubašvabo, p….a ti materina, izbriši te slike’. Na to mu je Bećirović rekao: ‘Nemoj ovdje, kamere su, riješićemo to’. Ovaj me je pustio, pa su se sva trojica, Bećirović, Šoškić i ovaj čovjek, udaljili. Sve ovo je vidio i čuo Miloš Šoškić”, rekao je Otašević.

Miloš Šoškić
Šoškić(Foto: Savo Prelević)

Novinar je juče ispričao “Vijestima” da sumnja kako bi bio pretučen, da u tom trenutku nijesu bili na javnom mjestu pokrivenim video nadzorom.

“Upečatljivo je ostalo to što je u tim trenucima Bećirović rekao: ‘Nemoj ovdje, kamere su tu. Riješićemo to’. To znači da bi vjerovatno – da nisu kamere bile tu i da nije bilo očevidaca, bila prema meni primijenjena viša sila i da ne bi prošlo bez fizičkih povreda”, pojasnio je.

Otašević je rekao da mu je novinarska profesija nalagala da fotografiše osumnjičenog biznismena u društvu tužioca.

“S obzirom da se radi o indikativnoj situaciji da biznismen, koji prijeti jednom tužiocu, sa drugim kupuje telefon, odlučio sam da napravim nekoliko fotografija. Napao me je član Bećirovićevog obezbjeđenja, koji je nastupio izuzetno agresivno, iako sam samo radio novinarski posao i fotografisao. Sve se vidi na snimcima kamera u TC Delta, koje su zabilježile incident”, kazao je on.

Akteri incidenta ćute

Šoškić juče nije odgovarao na telefonske pozive i poruke novinara Vijesti, kao ni Bećirović.
Šef Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, koji je nadređeni tjelohranitelju Mijatoviću, uputio je novinarku na njihovu službu za odnose s javnošću.

“Ministarstvo je preduzelo aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja. Tim povodom, zatraženo je pisano izjašnjenje od službenika, nakon čega će ovo Ministarstvo, u skladu sa Zakonom i Etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika, preduzeti dalje aktivnosti prema službeniku, u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti”, saopšteno je sinoć iz MUP-a.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković, saopštio je juče da je zatražio od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesne Jovićević da utvrdi sve činjenice događaja kojem je prisustvovao i Šoškić.

“Istovremeno je od Komisije za etički kodeks državnih tužilaca zatražio mišljenje o tome da li je ponašanje državnog tužioca Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca”, navodi se u saopštenju Stankovića.

Iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva, nijesu juče odgovorili da li su ispitivali učešće njihovog tužioca u tom incidentu, niti da li će se time baviti.

Nijesu komentarisali ni kakvu poruku taj tužilac šalje građanima ukoliko se javno druži sa osobom protiv koje njegove kolege vode postupak.

Pozivi na akciju i zaštitu

Urednik lista Dan i predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković, tražio je prethodno od Stankovića da po hitnom postupku inicira procesuiranje Šoškića, u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca.

Ocijenio je da ponašanje tužioca direktno urušava dostojanstvo i ugled tužilačke organizacije, a građanima i građankama šalje opasnu poruku – da Tužilaštvo nije tu da nas štiti od nasilnika, nego da svjedoči nijemo nasilju – time ga zapravo ohrabrujući.

“Takođe, Etički kodeks državnih tužilaca propisuje da ‘državni tužioci treba da se odlikuju visokim integritetom i odgovarajućim stručnim znanjem’, a u konkretnoj situaciji nijesmo mogli prepoznati ni taj integritet niti stručno znanje koje je, između ostalog, uključivalo i poznavanje odredbi ovog Kodeksa. Dodatno, državni tužioci imaju profesionalnu obavezu da ‘uvijek poštuju dostojanstvo drugih, bez obzira na to o kojoj se osobi radi i bez obzira na njen status, kao i bez diskriminacije u pogledu vjere, pola, seksualnog opredjeljenja, nacionalne pripadnosti, društvenog ili etničkog porijekla, boje kože, starosne dobi, kao i po osnovu drugih ličnih svojstava’, a svi dokazi upućuju da je tužilac Šoškić svojim ćutanjem i izostankom reakcije doprinio gaženju dostajanstva našeg kolege Otaševića, ali i kršenju njegovih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima, što je isto kršenje Etičkog kodeksa”, navodi Marković.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda saopštili su da osuđuju napad na Otaševića i ukazali na potrebu većeg razumijevanja i poštovanja odgovorne uloge koju pripadnici te profesije imaju u svakom društvu.

“Kao i više puta do sada, reagujemo u zaštiti fizičkog integriteta novinara i medijskih sloboda, kao jedne od ključnih vrijednosti i temelja svake demokratske zajednice. Napadi na novinare zabrinjavajući su posebno u kontekstu okolnosti da međunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od ključnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama i stoga je potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara i unapređenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva”.

Ombudsman je poručio da posebno treba reagovati ukoliko se ispostavi tačnim podatak – da je osoba koja je ugrozila novinara u vršenju službene dužnosti pripadnik jednog državnog organa.

Iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore saopštili su da od policije i tužilaštva očekuju da profesionalno istraže napad na Otaševića, naročito zbog informacija da su akteri događaja službenik MUP-a i državni tužilac.

To zahtijevaju i iz Sindikata medija: “A od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Šoškića, koji, prema svjedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spriječi napad iako je bio udaljen samo par metara”.

Iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore navode da je zabrinjavajuća činjenica da je Otašević napadnut dok je obavljao novinarski posao i to od službenika MUP-a.

“Posebno brine što je napad na Otaševića posmatrao Šoškić, koji je bio u Bećirovićevom društvo, iako je dužnost tužioca da reaguje na kršenje zakona gdje god da se nalazi”, piše u saopštenju.

Ocjenjuju da je to još jedan u nizu napada na kritički orijentisane novinare i medije, koji dodatno potvrđuje činjenicu da je sloboda izražavanja i sigurnost novinara ozbiljno ugrožena u Crnoj Gori.

Gotovo sve opozicione političke partije osudile su napad na Otaševića i tražile hitnu i nepristrasnu istragu.

Mijatović nema odobrenje ministra da čuva Bećirovića

Mijatović nije tražio, niti dobio odobrenje ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da privatno obezbjeđuje biznismena Bećirovića, niti za dodatni rad po bilo kom osnovu.

To su Vijestima odgovorili iz kabineta ministra Nuhodžića:

“Navodi, da je u konkretnom slučaju vršio poslove obezbjeđenja će biti predmet provjere i, ukoliko se utvrdi da se bavio tim poslovima, biće preduzete mjere za utvrđivanje odgovornosti po tom osnovu”, saopšteno je iz MUP-a.

Javne ličnosti su dužne da trpe pojačanu pažnju medija

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) saopštili su da neopravdana primjena fizičke sile prema novinaru mora biti kažnjena, naglašavajući da snažno osuđuju napad na Otaševića.

“Fotografisanje Bećirovića i Šoškića na javnom mjestu nije bilo zabranjeno. Na osnovu evropskih standarda oni su javne ličnosti, koje su dužne da trpe pojačanu pažnju medija. Okolnost da se osoba protiv koje je podnijeta krivična prijava druži sa državnim tužiocem je od opravdanog javnog interesa. Pravo na informisanje javnosti u takvom slučaju u demokratskom društvu preteže nad pravom na očuvanje privatnosti”, saopštili su.

Apelovali su na nadležne institucije da hitno istraže sve okolnosti događaja i o rezultatima istrage obavijeste javnost: “Napad na još jednog novinara se mora doživjeti kao napad na demokratski poredak u Crnoj Gori, državi koja je i svojim građanima i međunarodnoj zajednici garantovala da će obezbijediti slobodu medija”.

Novinari stradaju kao kolateralna šteta

Glavni urednici TV Vijesti i Nezavisnog dnevnika Vijesti Tatjana Ašanin i Srdan Kosović osudili su napad na Otaševića, objašnjavajući da i taj slučaj jasno dokazuje u kakvoj atmosferi rade slobodni mediji.

“Napad službenika MUP-a na novinara koji je profesionalno i opravdano javnost želio da obavijesti o druženju biznismena sa višim tužiocem u trenutku kada je biznismen privođen zbog prijetnji sudskom vještaku, govori i atmosferi u kojoj rade slobodni mediji”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su napadu i prethodile optužbe režima – da slobodni mediji učestvuju u zavjereničkim radnjama.

“Pa opravdano sumnjamo da je posrijedi rat klanova unutar vladajućeg establišmenta, u kome su rijetki nekontrolisani mediji ponovo meta napada jer rade svoj posao po standardima koji moćnima ne odgovaraju. U tim interesnim sukobima slobodni novinari ponovo postaju kolateralna šteta, uz opravdanu bojazan da će njihovo maltretiranje i progon biti nekažnjeno nastavljeni”, kazali su Ašanin i Kosović.

Mijatovića plaća Bećirović, ali šta radi Šoškić…

Iz MANS-a su konstatovali da je Mijatović plaćen da štiti Bećirovića, ali su pitali koji je motiv Šoškića bio da mirno posmatra napad na novinara.

Tvrde da posljednji u nizu napada na medijske poslanike dodatno problematizuje činjenica da je izvršen od strane pripadnika MUP-a.

“I dok je sasvim jasno da je Mijatović kao tjelohranitelj Bećirovića, plaćen da se ponaša na taj način, postavlja se pitanje iz kojih motiva je viši državni tužilac Miloš Šoškić odlučio da sve mirno posmatra sa strane, bez namjere da spriječi očigledno krivično djelo”.

Navode da nije teško zaključiti da je i taj napad posljedica atmosfere koja se već godinama kreira u Crnoj Gori – da je novinarski život jeftin i da ne postoji adekvatna sankcija za one koji se odluče da guše medijske slobode.

“Takvu poruku u kontinuitetu šalju i policija i tužilaštvo čiji očigledni nerad djeluju kao podsticaj za korumpirane javne funkcionere i sa njima povezane kriminalce…
Osim napada na novinara koji je za svaku osudu, ovaj incident šalje i mnogo opasniju poruku da građani ne mogu očekivati adekvatnu zaštitu od strane državnih službenika kojima je to posao – ako su na platnom spisku ili u društvu crnogorskih biznismena čije ponašanje se može u najmanju ruku okarakterisati kao kontroverzno”, piše u saopštenju MANS-a.

Da li bi Šoškić ćutao i dok mu kolegu napadaju

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) konstatovali su da fizičko nasilje ne može i ne smije biti odgovor na bilo kakvo postupanje novinara, a posebno ako je u pitanju javni interes kojim se Otašević vodio.

Oni su pozvali Tužilački savjet da hitno ispita da li je ponašanje tužioca Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca…

“Javni je interes da građani i građanke Crne Gore budu informisani o tome u kakvom se društvu nalaze državni tužioci i koliko to doprinosi integritetu Tužilaštva… Izražavamo zabrinutost nad činjenicom da je jedan tužilac nijemo posmatrao napad na novinara, nezavisno od forme i intenziteta tog napada. Profesionalno i etički, a i patriotski bi bilo da upravo tužilac takav sukob pokuša makar prevenirati. Postavlja se pitanje: da li bi tako tužilac posmatrao da recimo neko sjutra napadne njegovog kolegu ili je u ovoj državi postalo uobičajeno da se novinari maltretiraju”, saopšteno je iz CGO-a.

Zašto je RTCG ćutala o napadu

Savjet RTCG, na čelu sa predsjednikom Ivanom Jovetićem, juče je od tri rukovodioca RTCG zatražio odgovor da li je i kada objavljena informacija o napadu na novinara Dana Vladimira Otaševića i, ukoliko nije – zašto su procijenili da je ne treba objaviti.

Članovi Savjeta, Bojana Jokić i Milan Radović, saopštili su da se distanciraju od uređivačke politike Javnog servisa – da se vijest o napadu na novinara Otaševića, ne objavi i da taj napad na kolegu novinara ne bude tretiran sa velikom pažnjom.

“Iniciraćemo na prvoj sjednici Savjeta izjašnjenje o propustu Javnog servisa”, saopštili su.
Jokić je juče popodne kazala “Vijestima” da do 14 sati nije bilo informacije o napadu na Otaševića. Istakla je da su, pola sata nakon njene i objave Radovića, na portalu RTCG objavljena saopštenja civilnog sektora, političkih partija i medija, ali ne i inicijalna informacija o napadu na novinara Dana. Rekla je da je u dnevniku RTCG u 15.30 objavljeno da je Otašević napadnut.

Radović je kazao da za njega nije prihvatljiva uređivačka politika da se spornom događaju ne posveti dužna pažnja i prostor na Javnom servisu.

On je “Vijestima” rekao da je sa ostalim članovima Savjeta RTCG razgovarao i da oni dijele njihov stav.

Radović je odgovorio da će se i ubuduće distancirati od uređivačke politike RTCG, ukoliko se nastavi slično postupanje ili nepostupanje u ovakvim situacijama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com