VLADA USVOJILA KONCESIONI AKT: Tražiće investitora za žičaru Kotor Lovćen - Volim Podgoricu

VLADA USVOJILA KONCESIONI AKT: Tražiće investitora za žičaru Kotor Lovćen

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen, koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.
Koncesijom za realizaciju projekta žičare predviđeno je projektovanje, finansiranje, izgradnja, održavanje i prenos sistema žičare od lokaliteta Dub u Opštini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovćenu na teritoriji Prijestonice Cetinje u Crnoj Gori, na osnovu principa „projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi”.
Predviđeno trajanje koncesije za žičaru je 30 godina nakon datuma početka radova, odnosno datuma kada budu ispunjeni svi preduslovi predviđeni u Nacrtu ugovora o koncesiji.

Period koncesije uključuje vremenski period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina.
Takođe, na osnovu ekonomske analize izvodljivosti Projekta, izrađeni su scenariji sa različitim stopama rasta na osnovu kojih se predviđa da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3.2 do 4.2 miliona eura.
Ovaj projekat ostvariće i druge mjerljive koristi, pored direktnog učinka na državni budžet kroz plaćanje koncesione naknade, kao što su dodatni prihodi za Cetinje, Nacionalni park „Lovćen” i lokalna preduzeća i preduzetnike.

Najveća korist koja proizilazi iz realizacije projekta biće zapravo unapređenje crnogorske turističke ponude i doprinos boljoj preraspodjeli prihoda u sektoru turizma.
Od koncesionara se očekuje da predloži investicioni program kojim će u prvoj godini od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji izgraditi i pustiti u rad žičaru od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk, a sve prateće objekte u potpunosti izraditi i staviti u funkciju najkasnije tri godine od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji.
Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona eura. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasništvo koncedenta.
Koncesija za Projekat biće dodijeljena kroz međunarodni, transparentan i konkurentan otvoreni postupak, u skladu sa Zakonom o koncesijama i i Uredbom o bližem načinu sprovođenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com