Medojević: Režim kreira lažni narativ da se iza naše kampanje krije hibridni rat Rusije - Volim Podgoricu

Medojević: Režim kreira lažni narativ da se iza naše kampanje krije hibridni rat Rusije

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević učestvovao je u radu okruglog stola “Sajberbezbjednost za političke partije i izbore- Kako najbolje zaštiti demokratske procese protiv malignih učesnika” u Vašingtonu, saopšteno je danas iz PzP.

U saopštenju se navodi da je Medojević prezentovao digitalnu kamapnaju koju je DF sproveo uz pomoć eksperata za kampanje iz Izraela Arona Šaviva, preko tablet računara sa GSM karticama i posebnih aplikacija za prikupljanje i obradu podataka od strane terenskih  aktivnosti, što je DF omogućilo da komunicira sa potencijalnim biračima skoro u realnom vremenu i da njihove političke poruke usklade sa očekivanjima i percepcijom birača.

“Ovdje smo došli do jednog novog fenomena. Režim koji je bio suočen sa gubitkom vlasti i koji se prvi put susreće sa digitalnom kampanjom opozicije i gubitkom vlasti koju drže silom i korupcijom već 30 godina, kreira lažni narativ da se iza naše kampanje krije hibridni rat Rusije. I ako je našu kampanju vodio izraelski politički strateg koji je vodio više pobjedničkih kampanja Natanjahuu, posljedni komunistički režim u Evropi je odlučio da našu digitalnu kampanju zaustavi vrlo iednostavno, zaustavio je internet komunikaciju i zabranio korišćenje Vibera i WhatsAppa na dan izbora. Ovde vidite da se narativ o sajbernapadima, u uslovima nedemokratskih i totalitarnih režima, vrlo lako može pretvoriti u paranoju i ugrožavanje demokratije. DF je posebnu pažnju posvetio razvoju aplikacija za targetiranje potencijalnih birača i komunikaciju preko društvenih mreža i to nam je bila efikasna strategija u uslovima medijske izolacije i progona. Očekujemo da do sljedećih izbora, aktuleni režim ponovo zabrani internet i tako pokuša da spriječi naš očekivano siajni rezultat”, istakao je Medojević.

U saopštenju se dodaje da su na konferenciji govorili Majk Gilding, zamjenik direktora za IT Repubilkanskog Nacionalnog Komiteta, Gini Badanes, direktor strateških projekata sajberbezbjednost i demokratije u Majkrosoftu.

Iz PzP su kazali da je Gilding prezentovao mjere zaštite od hakovanja koje je u izbornoj kampanji 2016. koristio izborni štab predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD)Donalda Trampa i koje su se pokazale vrlo efikasnim jer nije bilo nijednog upada u IT sa strane niti neke ozbiljnije štete po kampanju Trampa.

“U izbornim procesima najvažnija je dobra organizacija koja mora biti zasnovana na tzv. multilevel mehanizmima i izolovanju pristupa različitim informacijama od nepovlašćenih korisnika. Za to je potrebna disciplina u radu, a posebno u dijelu prikupljanja podataka iz terenske kampanje gdje učestvuje na desetine hiljada aktivista”, rekao je Gilding.

Gini Badanes iz Majkrosofta je, kako se navodi u saopštenju PzP, prezentovala tehnološka rješenja i iskustva ove kompanije kada je u pitanju saiberbezbjednost u kampanjama u SAD i istakla da su prijetnje od hakerskih upada sa više raznih spoljnih adresa realnost savremene politike koja se odvija u digitalnom okruženju i da je Microsoft u saradnji sa akademskom zajednicom uradio čitav niz istraživanja koja su imala za cilj zaštitu izbornog procesa i demokratije od sajbernapada.

“Kao posebno opasne, Badanes je istakla zloupotrebe video snimaka i materijala koje se, uz pomoć jeftine i svima dostupne tehnologije, sve više koriste u diskreditaciji političkih protivnika, a vjerodostojnost izmijenjenih snimaka mogu utvrditi samo specijalisti”, navodi se u saopštenju PzP.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com