PODGORICA: Vrtić Đina Vrbica ukida spavanje i mijenja režim ishrane - Volim Podgoricu

PODGORICA: Vrtić Đina Vrbica ukida spavanje i mijenja režim ishrane

Djeca srednjeg i starijeg uzrasta Javne predškolske ustanove Đina Vrbica od sledećeg polugodišta neće imati popodnevni odmor u vrtiću. Uprava ove ustanove odlučila je da ukine spavanje djeci, ali ističu da će onim mališanima koji budu htjeli da odmaraju to i omogućiti. Vrijeme odmora u svim vaspitnim jedinicama sada je od 12 do 14 časova, piše Dan.

“Djeci starijeg i srednjeg uzrasta biće omogućeno da ne moraju da spavaju u vrtiću, kao što je to do sada bila praksa. Spavanje neće biti imperativ i neće biti aktivnost koja je obavezujuća za djecu tog uzrasta. Svako dijete koje hoće da spava moći će, ali neće biti obavezno kao do sada”, rekao je direktor JPU Đina Vrbica Vuk Stanišić.

On smatra da spavanje u toku dana nije u skladu sa dječjom prirodom.

“U tom periodu u skladu sa dječjom prirodom je da saznaju, uči i igraju se. Nisam ja to izmislio već je to svjetska praksa razvijenih zemalja. Pa čak i u Beogradu je već nekoliko godina ta praksa uvedena. O tome da li će dijete spavati ili ne neće odlučivati ni roditelji ni djeca. Ako dijete ima potrebu biće mu omogućeno spavanje, jer pratimo njihove potrebe. Ova odluka zasnovana je na naučnim principima i praksi razvijenih zemalja. Samo kod nas još postoji obaveza spavanja u predškolskim ustanovama”, kaže Stanišić.

On je tu informaciju saopštio i Savjetu roditelja, koji će zbog toga imati hitan sastanak.

“Ja sam direktor i ja donosim odluke i vodim ustanovu. Ako se misli da neki drugi organ treba da vodi ustanovu, neka predlože tamo gdje treba i neka se promijeni zakon. Sve je to u interesu djece. Kontaktiram sa roditeljima i većina njih ima problem ako dijete spava preko dana uveče teže zaspi”, kaže Stanišić.

Ukoliko pola grupe bude imalo potrebu za spavanjem, a pola ne, Stanišić kaže da će i to omogućiti bez obzira što svi borave u istoj učionici.

“Sve ćemo organizovati kako treba. Ima djece u jaslicama koja spavaju kad im se spava, a ostali ne. Imamo prostorne kapacitete, kadar, znanje i volju, imamo sve”, ističe direktor.

U toj ustanovi biće promijenjen i režim ishrane, te više nakon doručka neće djeci biti služen ručak već užina.

“Naslijedili smo režim ishrane da se doručak dijeli možda samo nekih sat i po vremena prije ručka. Dijete nije svarilo ni prvi obrok, a drugi već pristiže. Poslije ručka idu dvije užine. Sad će biti drugačije. Prvo ide doručak pa užina, ručak, pa druga užina. Tako će djeca imati više vremena za igru, saznanja, učenja… Doručak će biti između osam i devet, onda užina, ručak od 13 do 14 časova, pa onda užina”, kaže Stanišić.

DAN

1 komentar

  1. Wow! This article is great! – I learn something new everyday! Thank you! If you don’t mind, I’d like to reference this post on my blog. I will link back to this post. Thanks again!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com