Profesor Bjelica prvi među naučnicima svijeta u oblasti sportskog treninga - Volim Podgoricu

Profesor Bjelica prvi među naučnicima svijeta u oblasti sportskog treninga

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica dospio je na prvo mjesto u svijetu na Google Scholar pretraživaču, po broju citiranosti njegovih naučnih radova koji se tiču sportskog treninga. Na današnji datum, 6. decembar 2019. godine, broj citata iznosi 6.689, što je podatak dostupan OVDJE

Google Scholar je pretraživač koji, pod kompanijom Google, indeksira radove naučnika i svaki naučni rad  povezuje s publikacijama u kojima je već citiran, u bazi, koja sadrži oko 390 miliona dokumenata.

Profesor Bjelica je do sada, kao autor i koautor, objavio preko 400 radova u međunarodnim časopisima i na konferencijama, kao i 65 knjiga – naučnih i stručnih monografija i udžbenika.

Redovni je profesor Fakuleta za sport i fizičko vaspitanje UCG iz oblasti sportskih nauka i predsjednik Upravnog odbora UCG.

Predsjednik je Crnogorske sportske akademije, stručne i naučne sportske organizacije, koja u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje UCG već 17 godina organizuje međunarodnu konferenciju koja privlači naučnike iz cijelog svijeta.

Konferenciju, kojom predsjedava profesor Bjelica, internacionalne organizacije su najavile kao međunarodni događaj 2020. godine u oblasti sportskih nauka, i to Internacionalna asocijacija učesnika olimpijske akademije (IOAPA), kao i Evropski koledž sportskih nauka (ECSS).

Profesor Bjelica uređuje, zajedno sa prof. dr Stevom Popovićem,  i crnogorski časopis o sportskoj nauci i medicini Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, u kojem se objavljuju odabrani radovi CSA konferencije, a koji je indeksiran u svjetskim bazama.  Među njima su WOS, Scopus, Index Copernicus, DOAJ, SCImago , SPORTDiscus, ERIH PLUS, ProQuest, Open Academic Journals Index, Google Scholar, SHERPA/RoMEO, Crossref, NLM Catalog, Islamic World Science Citation Center, i ROAD.

Urednik je i SportMont časopisa, pored novosadskog profesora Zorana Miloševića, koji 14 godina izlazi u saradnji ove dvije institucije, a objavio je više od 1.400 radova naučnika iz cijelog svijeta. Indeksiran je u oko 40 svjetskih baza, od kojih je najvažnija Scopus.

Profesor Bjelica je dobitnik brojnih nagrada za naučni doprinos od međunarodnog značaja od srodnih fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Sarajeva, Novog Sada, Nikšića i Mostara. Više puta je nagrađivan i od Udruženja sportskih novinara Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com