Studenti je zvali majkom, i danas je obilaze: Profesorka Jovanka proslavila 100. rođendan! - Volim Podgoricu

Studenti je zvali majkom, i danas je obilaze: Profesorka Jovanka proslavila 100. rođendan!

Bila je prva žena profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Život je posvetila svojim studentima i nauci. Zvali su je majkom. Profesor dr Jovanka Živojinov nedavno je proslavila svoj 100. rođendan. Životni vijek i briljantna karijera univerzitetskog profesora, sa više od hiljadu objavljenih naučnih radova i desetinama hiljada diplomiranih studenata, smješteni su danas u više nego skromnom sobičku na Vračaru, bez kuhinje.

Iako se teško kreće, Jovanka je i te kako mlada duhom. Sjećanja se ređaju kao na filmskoj traci. Emocije naviru. Ne može da sakrije suze, dok priča o odrastanju u rodnoj Kikindi. Potiče iz siromašne porodice. Kako bi pomogla roditeljima, držala je časove srpskog jezika djevojčicama iz bogatih kuća. Od njih je dobijala garderobu. Imala je najljepše haljine, a bila je najsiromašnija. Uvijek je voljela da bude lijepo obučena i dotjerana.

Po dolasku na tada “muški” Mašinski fakultet, mentor joj je bio čuveni profesor Pavle Savić, osnivač Instituta za nuklearne nauke u Vinči. Kako bi se izdržavala dok je studirala, imala je 18 maturantkinja kojima je držala časove. Živjela je skromno. Akademsku karijeru na Mašinskom fakultetu počela je 1947. godine, kada je izabrana za asistenta na predmetu fizika.

– Preskakala sam bombe da bih stigla na fakultet – prisjeća se profesorka Živojinov. – Nisam imala lični život. Imala sam i po 5.000 studenata. Zvali su me svojom majkom. Na ispitima sam ostajala dok ne izvučem od njih znanje. Nisam ih obarala. Sjećam se, došao je da polaže kolega koji je imao odlične ocjene. Ali, na ispitu ništa nije znao. Rekla sam mu da izađe, pojede nešto slatko i vrati se. Dobio je odličnu ocjenu. Predavala sam i stranim studentima. Govorim pet jezika, pa smo uvijek uspijevali da se sporazumijemo.

Prisjeća se Jovanka i kakvu je čast doživjela na Sorboni. Njena formula bila je u prvom planu na Kongresu o termodinamici. Kada je upitala otkud to, rečeno joj je “Pa vi ste naš đak”. Tokom brojnih putovanja na kongrese i simpozijume dobijala je ponude da predaje u Njujorku, Indiji, Parizu… Odgovar je uvijek bio isti: “Vraćam se ja u moj Beograd.” Kaže da se nije pokajala. Ni zbog toga što je lični život “žrtvovala” zarad karijere i svojih studenata. Među njima je i sadašnji dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoj Mitrović. Kaže da je bio odličan đak.

– Moji studenti me nisu zaboravili, obilaze me, za razliku od moje rodbine – kroz suze govori profesorka. – Moja sestra i dva brata imaju osmoro djece. Svi žive u Beogradu. Svi su zaboravili tetku. Nijednom nisu došli da me obiđu. To me boli. Voljela bih da dođu, da ih vidim.

I pored poznih godina, Jovanka svakodnevno čita novine i vjersku literaturu. Veoma je religiozna. O njoj brine Angelina Kostić, koja kaže da profesorka voli kad je neko posjeti, a obožava slatkiše. U to smo se i mi uvjerili. Nije nam dala da odemo dok ne uzmemo bombone. I to tri. Kaže – za sreću. I mi njoj želimo sreću.

ZALjUBLjIVANjE

Iako se nije udavala, profesorka kaže da je bila zaljubljena i da je voljela. Sjeća se, kako se u nju zaljubio kolega iz Indije. U namjeri da osvoji njeno srce, na adresu Mašinskog fakulteta iz Nju Delhija je stigao kaput. Međutim, ni to nije pomoglo da mu dozvoli da joj se približi.

Izvor Novosti

1 komentar

  1. Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com