Od šverca cigareta šteta 70 miliona

Predmetima koje je Specijalno državno tužilaštvo realizovalo u poslednjih godinu dana utvrđeno je da je šteta po državni budžet zbog neplaćanja poreza i carinskih akciza čak više od 70 miliona eura, saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za medije specijalni tužilac Saša Čađenović. On je kazao da je juče ujutru realizovana nova aktivnost kada je utvrđeno da u jednom magacinu u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar postoji manjak od 16.000 cigareta različitih marki.

– Izvršeno je više pretresa u Podgorici i Baru, kada su prikupljeni dokazi da su tri fizička lica izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i utaja poreza. Protiv dva pravna lica podnesena je krivična prijava za utaju poreza. Prikupljeni su materijalni dokazi da predmetne cigarete nijesu legalno napustile slobodnu carinsku zonu – rekao je Čađenović i dodao da je utvrđeno da je u ovom poslednjem predmetu šteta po budžet Crne Gore u vidu neplaćenih akciza i poreza 16.000.000 eura.

Aktivnosti na otkrivanju krijumčarenja cigareta, kako je pojasnio tužilac, traju već mjesecima i realizovano je više predmeta.

– Tokom septembra i oktobra službenici SPO koji su postupali po nalozima SDT-a zaplijenili su oko 2.500 paketa cigareta bez akciznih markica. U konkretnom slučaju lišeno je slobode više lica – N.D., N.F., C.Đ., S.A. – navedeno je u izvještaju SDT- a.

Takođe, 6. maja je uhapšena jedna osoba, a podnijeta je krivična prijava protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Čađenović je saopštio i da je realizovan predmet u kojem su procesuirana trojica državljna Crne Gore zbog šverca oko 500 kilograma skanka u Hrvatsku. Osumnjičeni P.S. uhapšen je u Hrvatskoj kada je zaplijenjena droga, dok su S.S. i V.I. lišeni slobode u Crnoj Gori. Na teret su im stavljena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

(Dan)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close