DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK KLIMENT: Mnogi slave SLAVU, a izbjegavajte ove DVIJE stvari na današnji dan - Volim Podgoricu

DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK KLIMENT: Mnogi slave SLAVU, a izbjegavajte ove DVIJE stvari na današnji dan

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan Sveštenomučenika Klimenta, episkopa ankirskog i svetitelja koji je postradao u doba cara Dioklecijana početkom 4. vijeka.

Iako u kalendaru nije obilježen crvenim slovom, ovaj mučenik je izuzetno poštovan. Sveštenomučenik Kliment bio je predodređen za velika djela još od najranijeg djetinjstva. Naime, prema predanju, njegova majka – Efrosinija, prorekla mu je mučeničku smrt prije nego što je umrla kada je Klimentu bilo tek 12 godina.

Kliment se još kao mladić pročuo kao veliki dobročinitelj i sveti čovjek. Iako je bio veoma mlad, pričalo se da posjeduje “staračku mudrost” pa su i mnogi stariji ljudi dolazili i od njega tražili savjete i pomoć.

Ovaj svetitelj je živio povučeno, uzdržavajući se od bilo kakvog užitka i trudeći se da pobijedi svoje tjelesne slabosti. Predanje kaže da se hranio samo hlebom i zeljem, i da cijelog života nije pojeo nijednu životinju.

Stari spisi navode da, od svih svetitelja “nikad niko od postanja sveta” nije mučen tako surovo i strašno kao Sveštenomučenik Kliment. Dogodilo se ovo u vreme progona hrišćana od strane cara Dioklecijana. Proveo je dvadeset osam godina na mukama i po tamnicama, ali se nije odricao hrišćanske vjere.

Legenda bilježi i jednu zanimljivu priču iz života ovog svetitelja. Kada je Kliment doveden pred cara Dioklecijana u Rim, car je pred njega postavio na jednu stranu razna oruđa za mučenje, a na drugu darove, odlikovanja, odijela, novac… Onda je rekao svetitelju da bira.

Sveštenomučenik Kliment je bez razmišljanja izabrao oruđa, a mučenje koje je uslijedilo bilo je strašno – komad po komad mesa otkidan mu je s tijela, “tako da su se kosti bijelhele ispod”, navode spisi.

Rimski vojnici su Klimenta konačno ubili 312. godine u crkvi u Ankiri i to dok je kao arhijerej služio crkvenu službu. Njegove mošti i danas počivaju na ovom mjestu, gdje mnogobrojni vjernici dolaze jer se vjeruje da su čuda Svetog Klimenta bezbrojna i velika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com