Državna pomoć MA biće izazov u pregovorima, ALI NIJE USLOV - Volim Podgoricu

Državna pomoć MA biće izazov u pregovorima, ALI NIJE USLOV

Slučaj državne pomići Montenegro Airlinesu nije bio uslov za otvaranje Poglavlja 8, ali će to svakako biti izazov u pregovorima sa EU, kazala je za TVCG Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević nedavno je kazao da Crna Gora spremno očekuje pozivno pismo za predavanje pregovaračke pozicije za Poglavlje 8 – konkurencija.

Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kaže daje Evropska komisija prepoznala napore koje je u prethodnom periodu imala Crna Gora u pogledu ostvarivanja pregovaračke pozicije, odnosno početnih mjerila i u tom smislu je 28 država članica dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u pregovaračkoj poziciji 8.

Savjet Evropske unije je usvojio izvještaj o prihvatanju ispunjenja početnih mjerila za pregovaračku poziciju osam, odnosno konkurencija”.

Ona je pojasnila da jedno od postavljenih početnih merila za otvaranje Poglavlja 8 nije bio slučaj Montenegro Airlinesa.

“Sigurno je da će to biti izazov u pregovorima za pregovaračku poziciju 8, ali Crna Gora će u svakom slučaju razmotriti sve moguće opcije, potencijalne opcije i naći najbolje rješenje, da riješi slučaj poslovanja nacionalne kompanije Montenegro Airlines. Naravno, u saradnji sa Evropskom komisijom i vođenje dijaloga u odnosu na ovaj slučaj i pronalaženje najboljeg rješenja”, poručila je Jakić.

Kaže i da je Poglavlje 8, kompleksno poglavlje koje obuhvata konkurenciju i državnu pomoć, te da će sigurno biti izazova.

“Prevashodno će se ti izazovi odnositi na usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovina Evropske unije, u smislu jačanja administrativnih kapaciteta, kao i implementaciju zakonskih rješenja, koja u svakom slučaju su unaprijeđena i koja će dovesti do ispunjavanja određenih mjerila i smjernica, a koje zadaje Evropska komisija”, navela je Jekić.

Očekuje se da Evropska komisija sa državama članicama sazove evropsku konferenciju, koja treba da sazove sastanak u cilju otvaranja ovog poglavlja.

“Datum će vjerovatno biti uskoro, ali ne bi sad mogli precizirati, ali očekujemo u skorije vrijeme”, zaključiča je Jekić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com