ZONA SUMRAKA NADOMAK PODGORICE: Najavili PROCVAT, a sada je to GNIJEZDO PACOVA (FOTO) - Volim Podgoricu

ZONA SUMRAKA NADOMAK PODGORICE: Najavili PROCVAT, a sada je to GNIJEZDO PACOVA (FOTO)

U Strateškom planu razvoja Glavnog grada od 2019. do 2024. godine, gradonačelnik Ivan Vuković je izbacio pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova u Lijevoj Rijeci. Iako je u ovaj “projekat” usuto preko 160.000 eura, i najavljen procvat ovog mjesta i industrije, danas djeluje sablasno i ne služi ničemu osim da se u njemu baškare i gnijezde pacovi.

Na ovaj “projekat” i njegu sudbinu ukazuje Zoran Lakušić odbornik Demokratske narodne partije u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

-U prethodnom strateškom planu uprava grada je navela da opremu pogona čini selekciona traka na prijemu, rezač za pečurke, mašina za baliranje i vakumiranje ljekovitog bilja, blanšer za pečurke, poluautomatski dozator za ljekovito bilje, hladnjača za čuvanje i skladištenje šumskih plodova na temperaturi od -20 C, sušara za ljekovito bilje, dva pick-up automobila za potrebe sakupljanja i otkupa šumskih plodova i ljekovitog bilja.Pored toga, istakli su da je za proširenje asortimana i povećanje plasmana AD „Plodovi Crne Gore“, planirano da uvrste pečurke, borovnice i ljekovito bilje i da će se za te potrebe koristiti postojeći otkupni centar u Lijevoj Rijeci, kaže Lakušić i dodaje da je projekat otkupne stanice realizovan je u saradlji sa USAID-om, koji je u kupovini opreme i dva vozila usmjerio 68.000 evra. Dok je Ministarstvo poljoprivrede u ovom poslu učestvovalo sa 20.000, Glavni grad za građevinske radove uložio je 73.000 evra.
Vozila i oprema za pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova u Lijevoj Rijeci, nabavljena su 2006. i 2007. godine.

-Pogon koji nije radio nijedan dan, svečano je otvorio bivši gradonačelnik Miomir Mugoša pred lokalne izbore 2010. godine.
Par godina kasnije čelnici gradske uprave saopštili su da pogon ne radi, jer nema interesovanja za organizovanje otkupa i preradu ljekovitog bilja, iako je to bio glavni razlog uprave grada da se upusti u realizaciju projekta, kaže Lakušić.

Iako su traktori, radionice i pogon osvanuli prije skoro desetak godina u Lijevoj Rijeci, oni se danas ne koriste i samo su nijemi svjedoci lažnih propalih projekata gradske uprave. Koja je obećala Ljevorečanima na osnovu elaborata o ekonomskoj opravdanosti da je isplatliv projekat, da će pogon upošljavati četiri stalno zaposlena radnika, ali i 14 sezonaca. Po njihovoj procjeni prihod je bio planiran u iznosu od 234,000 evra godišnje, kao i otkup 160 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, 24 tone šumskih plodova i 37 tona pečuraka. Kada se sve to raspodijeli na planiranih 250 domaćinstava koji bi sakupljali razne plodove onda se dolazi do cifre da će svako domaćinstvo imati prihod od1200 evra.


-Međutim, jedini je problem što od tih 1200 evra mještani nijesu vidjeli ni centa, i to iz prostog razloga-otkupna stanica u Lijevoj Rijeci nije radila. I pored činjenice što je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša svečano otvorio pogon i označio početak otkupa.
Apsurdno djeluje danas Mugošino obećanje i hvala da će rashodovani i pokvareni traktori, stolarska radionica i pogon koji ne radi, donijeti bolji život građanima Lijeve Rijeke, kaže Lakušić i dodaje:

-Lijeva Rijeka je postala zona sumraka, sve je stalo, napušteni planovi gradske vlasti svjedoče da su se grubo poigrali sa građanima Lijeve Rijeke. Sunovrat i propadanje ljevorečkog kraja, vidljivo je na svakom koraku. Taj sunovrat će ići svojim tokom, kao i prethodnih 30 godina vladavine DPS-a.
Neravnomjernim razvojem i diskriminatorski odnosom uprave grada prema sjevernom dijelu grada, pretvorila je Lijevu Rijeku u područje siromaštva i beznađa, bez ikakve nade da će uskoro biti bolje. Na ovaj dio teritorije gleda se isključivo kroz izuzetno bogate prirodne resurse, koje se koriste za bogaćenja uskog kruga pojedinaca. Zbog čega imamo zastoj u zaštiti Komova koji su proglašeni prije četiri godine regionalnim parkom, dodaje Lakušić.

Teško je, kaže, riječima opisati sveukupni sunovrat ljevorečkih sela, zahvanjujući katastrofalnoj politici Demokratske partije socijalista. Što za posledicu ima da Lijeva Rijeka danas predstavlja najnerazvijenije područje Podgorice, kome se cijelo vrijeme umjesto razvojnih projekata nude prazna obećanja.

-U Podgorici su vidljive razlike u razvoju, koje karakterišu partijski i privatni interesi nad ekonomskim i koji su doveli do toga da u njoj imamo zapostavljene sredine i područja, suočena s velikim problemima i izazovima golog opstanka. Uprava grada ništa nije uradila da intezivira aktivnosti koje bi spriječile dalju migraciju stanovništva iz Lijeve Rijeke, koju neće spriječiti ni izgradnja autoputa.

Sablasno i tužno danas izgleda Lijeva Rijeka i oprema koja propada u pogonu i pokvareni traktori pokriveni balama sijena. Pošto se ne radi o malom novcu, možda je stiglo vrijeme da gradonačelnik Ivan Vuković odgovari zašto nije pravilno iskorišćen novac i šta planira da uradi sa pogonom kojeg nema u njegovom strateškom planu.Takođe, treba da odgovori zašto su tako suludo bačene pare u iznosu od 161 hiljadu u promašene planove u razvoju vasojevićke matice, zaključuje Lakušić.

 

1 komentar

  1. Pogon koji je otvoren u Lijevoj rijeci otvoren je samo iz kompleksa jednog čoveka ili bolje reći bitange da bi on mogao da koristi za svoje potrebe mehanizaciju tog pogona nikoga nisu pitali šta treba da se pravi i đe ali tako je u čitavom društvu zato smo mi POBJEGLI što i mnogima preporučunem

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com